Id Kah -moskeijan pihalla oleva kyltti sanoo, etta sylkeminen moskeijan alueella on kielletty.

Vieressä oleva taulu esittelee Kashgarissa sijaitsevan moskeijan. Lopussa kehutaan Kiinan hallitusta, miten se suhtautuu positiivisesti vähemmistökansoihin, kuten uiguureihin, ja vaalii niiden kulttuuria.

Ohitse kulkee mies, joka vetaa nielusta kunnon kerta-annoksen räkää ja sihauttaa klimpin betonille.

Kiinassa sanat ja teot ovat joskus kaukana toisistaan.

Kiinan läntisin kaupunki Kashgar on mielenkiintoinen. Kashgar on muinaisen silkkitien yksi keskeisimpiä ja tärkeimpiä kauppakaupunkeja. Sinne on tultu kaukaa kaupantekoon jo 2000 vuoden ajan, ja sinne tullaan edelleen kaukaa.


 

Kashgaria asuttavat pääosin uiguurit, turkkilaisperäinen kansa. Kaupungin sivukujilla on mukava kävellä. Kaksi- ja kolmikerroksiset puutalot ovat kauniita. Koko talon levyiset parvekkeet ovat veistoksellisia ja täynnä koristeellisia yksityiskohtia. Kivitalot ovat vastaavantyylisiä, parvekkeettomia. 

Hedelmä- ja maustekauppiaat ovat pystyttäneet kojunsa keskelle katuja. Niiden ympärillä puikkelehtii jalankulkijoita, polkupyöräilijöitä, skoottereita ja harvoja autoja. 



Kujien varsilla käsityöläiset harjoittavat ammattiaan. Kuparisepät takovat kauhoja, vaatturit polkevat ompelukoneitaan, veitsentekijät hiovat teriä palottelukuntoon. Kauppiaat ovat tuoneet esille hattunsa ja korunsa. Lampaanruhot roikkuvat kojujen edustalla, lampaanpäät jököttävät yhä vieressä polkyllä. Valmistuvien kebabvartaiden ja savun tuoksut saavuttavat ohikulkijat. 




Uuttakin teknologiaa on vanhassakaupungissa. Avoimista ovista voi seurata, kuinka hammaslääkäri poraa asiakkaan hampaita. Tuolit ja välineet ovat pikavilkaisun peruteella samanlaisia kuin Suomessa. Ja huoneen valoisin paikka on tietenkin avonaisen oven tai ikkunan äärellä.

Uiguurit ovat pukeutuneet kauniisti. Lähes kaikilla miehillä on paikallinen, kirjava puoli päätä peittävä hattu. Skoottereita ajavat naiset näyttävät söpöiltä lyhyissä hameissaan. 





Mutta sellaista elämä on Kashgarissa enää vanhassakaupungissa ja sivukaduilla. Turkua hieman isompaa kaupunkia halkoo useita leveita väyliä. Liikenne on sen verran rauhallista, että kävellen pääsee helposti tien yli. Skootteri on yleisin kulkuväline


Mao elää vahvana katukuvassa.

Teiden varsilla on isoja, persoonattomia, laatikkomaisia betonitaloja. Läheiset tehtaat tupruttavat makeaa hajua ilmaan. Kaukainen horisontti nayttaa sumuiselta

"Eiko olekin hieno talo", kehuu satunnainen vastaantulija tien toisella puolella olevaa kymmenkerroksista kolossia. 

Mietin, miksei takana näkyvä maailmanpyörä pyöri.