perjantai 4. syyskuuta 2020

Lihanleikkaajat

Iloista basaarimeininkiä Peshawarissa.

Nyt olen todellisessa Pakistanissa.

Kadut ovat täynnä tööttääviä autoja, mölyäviä eläimiä, huutavia ihmisiä, haisevia jätekasoja, rasvankäryisiä ruokakojuja, värikkäitä hedelmätiskejä, tuoksuvia maustekojuja. Sellainen on Peshawar.

Pakistanissa on ollut levotonta. Maan eteläosassa Baluchistanissa hallituksen joukot tappoivat viikko sitten paikallisen heimopäällikön. Eri puolilla maata on sen jälkeen ollut mellakoita ja mielenosoituksia. 

Perjantain rukousten jälkeen etenkin on syytä olla varuillaan. Silloin ihmiset ovat liikkeellä ja saattavat nousta mellakoihin.

Peshawar on konservatiivista seutua. Täällä naisia ei näy pimeän tultua, ja muulloinkin hunnun käyttö on naisille vähintään suotavaa.

Peshawar on rajaseutua, josta alkavat heimoalueet ja kauempana odottaa Afganistan. Seudut eivät ole maan hallituksen kontrollissa.

Perjantain jälkeen on ollut rauhallista. Uskaltauduimme sunnuntaina Peshawarissa salakuljettajien basaariin, jossa näimme trombin.

Aluksi pieni tuulenpyörre nosti maasta roskia ja viskeli niitä. Nopeasti roskat nousivat korkeammalle pyörien vilkkaasti. Pyörre saavutti rottinki- sekä mattokojut ja nosti pressuja kymmenenkin metriä ilmaan.

Kauppiaille tuli kiire tarttua kaksin käsin myyntitiskeihinsä ja pitää ne maassa. Äkkiä trombi oli ohi.

Taksissa näytelmää oli kiinnostava seurata. Taksista nousimme basaareille, jotka näyttivät melkein kuin Wikken kaupalta.

Kadun toisella puolella, trombialueella, sen sijaan oli itämaisempi tunnelma. Lampaanruhot roikkuivat pressujen alla, kanat kotkottivat häkeissaan, turbaanipäiset miehet huusivat tarjouksiaan. Lähes kaikki kauppiaat olivat pukeutuneet valkoisiin, perinteisiin asuihinsa. Monella oli parta ja valkoinen fetsi.

Paikallisbussi.

Lihanleikkaajat.

Tauko.




 

Suurin osa ihmisistä oli ystävällisiä. Moni tuli kättelemään. Kaikille me emme olleet toivottuja henkilöjä. "Menkää pois. Olette vaarassa". Monen eleet ja sanat olivat uhkaavia.

Eteen tuli kyltti, jossa luki: "ei ulkomaalaisille". Sen takana alkoivat asebasaarit, emmekä sinne todellakaan yrittäneet mennä.

Basaarilla ei sinansa tuntunut turvattomalta. Pimeän aikaan sinne en kuitenkaan menisi.

Majoitun Peshawarissa vanhassa siirtomaa-ajan kartanossa. Huone on ainakin 50-neliöinen. Ikkunan alla on vihreä puutarha, jossa kaskaat sirittävät öisin ja yllä tähdet loistavat kirkkaina. Huone maksaa vajaat 20 euroa.

Eilen kävimme syömässä vanhassakaupungissa kattoterassilla. Katselimme läheistä linnoitusta ja ihailimme upeaa salamointia. Neljään pekkaan tilasimme alkukeitot, viisi ruokalajia, naan-leipää, kokikset. Koko hoito maksoi 4 euroa hengeltä. Täällä voi välillä elää tietynlaista luksuselämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti