31.8.2011

Matkalla Abakanista Tuvaan.



Aleksandr Lebed, Jeltsinin ystävä ja myöhemmin kilpakumppani kuoli täällä helikopterionnettomuudessa.

Auton takapenkiltä lähes aavaa preeriaa on mukava tutkailla.

Vasta jätimme taaksemme vuoristoisen osuuden. Korkeimmat huiput jo hohtivat valkoista lunta. Tie kiemurteli läpi ammoin palaneiden puunrunkojen muodostamien metsien ja välillä aukeampia ylätasankoja.

Yksi joenylitys matkalla ylängöille huvitti. Joki nimittäin on nimeltään Oja.

Nyt on kuitenkin ajettu jo tunti alangon tasankoa. Ympärillä on ruohikkoista tasamaata, paikoin siitä nousee kukkuloita, jotka ovat kuin sametilla päällystettyjä. Siella täällä kukkuloilla on pieniä lehtipuurykelmiä.

Kauempana siintävät vuoret. Sinisinä, hiljaisina.

Tasankojen jälkeen eteen aukeneva kaupunki osaa yllättää. Kukkulan kautta laskeutuvalta tieltä katsoen ruohomaa yhtäkkiä loppuu, ja alkaa kaupunki. Kauempana kaupunki loppuu ja tyhjä tasanko alkaa.





Ollaan Tuvassa, Tuvan pääkaupungissa runsaan sadan tuhannen asukkaan Kyzylissä.

Matkalle lähtiessäni en tällaisesta alueesta tiennyt mitaan.

Tuva on Etelä-Venäjällä, aivan Mongolian rajan tuntumassa. Jenisei puskee joillakin sivuhaaroistaan vettä Kyzylin lapi.

Njet, hotellissa ei ole tilaa.

Viimeistään nyt huomaan saapuneeni Aasiaan. Pian jo olen vuorokauden täällä ollut, mutta vaikka olen kahlannut kaikkien hotellien vastaanotot (halvemman huoneen toivossa), yksikään ihminen ei ole puhunut sanaakaan englantia.






Jonkinlainen opas olisi tarpeen, silla Tuvassa olisi nähtävää. Täällä elävät rinnakkain shamanistit ja Tiibetin buddhalaiset.

Jälkimmäisestä näkyi jo matkalla merkkejä. Rukousnauhoja oli paikoin levitetty tien varrelle.

Kyzylin keskustan rukousmyllyt.


Kyzylin keskustassa on lamalainen rukousmylly.

Tuva on kuitenkin ennen kaikkea kuuluisa kurkkulaulajistaan, mutta ainakaan kukaan vastaantulija kadulla ei ole vetänyt kurkkusooloa.

Pinta-alaltaan Tuva on lähes puolet Suomen alasta, mutta täällä on tuskin kummoistakaan julkista liikennettä. Maaseudulle päästäkseen pitaisi vuokrata auto.

Tuva on alue, joka Venajällä pisimpään taisteli kommunistien vallankumousta vastaan. Tämä oli valkoisten aluetta vielä 1921. Ehkä tuo kertoo, etta mitkään muodit taikka ismit eivat Tuvaan ihan hetkessä kantaudu.

Tuvalla oli erityisasema Neuvostoliitossa toisen maailmansodan loppuun asti. Virallisesti alue oli itsenäinen, mutta käytännössä maa oli pohjoisen naapurin holhouksessa.

Monet tuvalaiset ovat opaskirjan mukaan pahasti alkoholisoituneita. Jokunen humalainen tosiaan on näkynyt kadulla. Kuulemma täkäläiset saattavat olla humalassa arvaamattomia ja väkivaltaisia. Puukkotappelut eivät ole harvinaisia.

Miten tämä kuulostaakaan jotenkin tutulta. Kunhan nyt ei päädytä Ojasta allikkoon.

Löytyi hotellikin lopulta. Maisema hotellihuoneesta.