5.10.2011 Vladivostok

Tietokilpailukysymys elokuvaihmisille: mitä erityistä on elokuvassa Port of New York?

Tätä kysymystä pohdin, kun käännyn Aleutskajakadulta porttikongiin.

Porttikongista ylöspäin on Yul Brynnerin synnyinkoti. 1950-70-luvuilla amerikkalaisissa elokuvissa sankareita ja kovanaamoja näytellyt kaljupää on kotoisin Vladivostokista.

Porttikongin kulmalla sijaitsee - parturi. Veikkaan että siinä osataan ainakin ajaa tyylikäs kalju.

Tässä talossa asui Julij Borisovitsh Briner


Nyt onkin jo annettu vinkkejä alun kysmykselle. Port of New York on Brynnerin ainoa elokuva, jossa hänellä oli tukkaa päässä. Elokuva on myos miehen ensimmäinen, vuodelta 1949.

- - -

Puolen miljoonan asukkaan Vladivostokissa on vilskettä. Kaupunki valmistautuu Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokoukseen. Niinpä kaupunki on paikoin pelkkää rakennustyömaata.

Siltatyömaa vuonna 2011. Nyt näyttänee toisenlaiselta.


Vladivostok perustettiin 1860. Kaupungin rakensivat silloin lähinnä kiinalaiset.

Nyt kaupunki kuhisee jälleen kiinalaisia. Piikkaamassa betonia, palottelemassa rälläkällä katukivia, rakentamassa hulppeaa siltaa Russki-saarelle.

Kaupunki näyttää muutenkin kansainväliseltä. Ydinkeskustassa sijaitsevaan satamaan oli eilen rantautunut amerikkalainen loistoristeilijä, jota paikallisetkin saapuivat joukolla ihmettelemään.Kaupunki oli täynnä pieniä turistiryhmiä, joiden kunkin oppaat kantoivat numerokylttiä. Täällä on myös saksalaisia turistiryhmiä sekä tietenkin japanilaisia.
Perustamisen jälkeiset ensimmäiset vuosikymmenet Vladivostokilla oli paljon kiinteämmät suhteet esimerkiksi Shanghaihin ja Hongkongiin kuin Moskovaan. Naapuriensa avulla Vladivostok pyristeli kommunisteja vastaan lokakuuhun 1922 asti.

Sittemmin kaupunki suljettiin täysin ulkomaalaisilta. Vasta Neuvostoliiton tuhouduttua tänne pääsee taas. Esimerkiksi ihmettelemään neuvostosukellusvenettä.


Sukellusvene S-56 on nykyään museona.


Rautatie tänne saapui 1891. Bloginpitäjä vähän myöhästyi, mutta tilanne on korjattu.

Kuparinen kyltti 9288 kertoo matkan Moskovasta.

Päätepisteen.


Päätepiste. Ei ollut paskempi reissu.