lauantai 19. lokakuuta 2019

Chilessä pahimmat levottomuudet sitten Pinochetin ajan

Tummat pilvet varjostivat lauantai-iltana auringonlaskun jälkeen San Pedroa.

Chilen pääkaupungissa Santiagossa torstaina alkaneet mielenosoitukset ovat levinneet jo useisiin kaupunkeihin kautta maan.

Maan viranomaiset julistivat lauantaina maahan hätätilan. Sitä toimeenpaneva kenraali Javier Iturriaga julisti lauantai-iltana kello yhdeksän Santiagoon ulkonaliikkumiskiellon.

Levottomuuksien taustalla ovat elinkustannusten nousu ja tuloerojen kasvu maassa, jota pidetään Etelä-Amerikan vakaimpana. Levottomuudet ovat pahimmat maan demokratian aikana eli sitten kenraali Augusto Pinochetin syrjäyttämisen 1990.

Metrolippujen hinnannousu 800:sta 830 pesoon (1,00:sta 1,04 euroon) oli sykäys, josta levottomuudet lähtivät liikkeelle torstaina. Lippujen hintoja nostettiin viimeksi vasta tammikuussa.

Perjantaina rauhanomainen mielenosoitus muuttui kahakoiksi naamioituneiden mielenosoittajien ja poliisien välillä eri puolilla Santiagoa. Poliisit tukahduttivat mielenosoituksia kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Mielenosoittajat sytyttivät palamaan busseja ja metrojunia. Koko metroliikenne on pysähdyksissä seitsemän miljoonan asukkaan Santiagossa.

Ihmiset osoittivat mieltä lauantaina useissa Chilen kaupungeissa, myös San Pedro de Atacamassa. 

Lauantai-iltana San Pedro de Atacamassa Pohjois-Chilessä tuhatkunta ihmistä kokoontui kaupungin torilla huudellen iskulauseita ja lyöden rytmiä kattiloilla tai mitä oli käteen saanutkaan.

"Juomaveden pitäisi olla kaikille ilmaista. Elinkustannukset ovat viime aikoina nousseet huomattavasti, ja erot rikkaiden ja köyhien välillä kasvavat koko ajan. Hallitus ei välitä meistä yhtään", nuori nainen kertoi odotellessaan kulkueen lähtöä torilta eteenpäin.

Pian kulkue lähtikin. Torin kulmalla on San Pedron poliisiasema. Sen edessä kaksi poliisia seisoi neuvottoman näköisinä, kun mielenosoittajajoukkoja käveli ohitse heittäen solvauksia poliisien suuntaan.

Pian poliisit katsoivat viisaammaksi koputtaa aseman ovea ja poistua sisätiloihin. Mielenosoittajajoukko jatkoi marssiaan eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti