torstai 24. lokakuuta 2019

Argentiinaan huomenna - toivottavasti

Kun saavuin Chileen Bolivian vuorilta viime torstaina, olin lähinnä helpottunut.

Toki olin vaikuttunut surrealistisista maisemista ja kaikesta kauneudesta, mitä Boliviassa Uyunin suola-aavikolla ja Los Lipezin värikäsvetisten vuoristojärvien keskellä näin ja koin.
Mutta olin helpottunut siitä, että pääsin pois alta Bolivian presidentinvaalien mahdollisesti tuomista ongelmista.

Onhan Chile Etelä-Amerikan vaurain valtio, kun käytetään kansantuloa mittarina. Ja onhan se myös vakaa valtio, jossa vaikkapa ryöstetyksi joutuminen on epätodennäköisintä.

Mutta nyt ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Hätätilannelain myötä armeija pitää valtaa suuressa osassa Chilen kaupungeista, ja öisin on ulkonaliikkumiskielto. Virallisesti ainakin 15 ihmistä on kuollut ryöstelyjen yhteyksissä, mutta kansalaisjärjestöjen mukaan luku on paljon suurempi. Useita ihmisiä on myös kadonnut.

Kansa haluaa oikeudenmukaisempaa kohtaloa maassa, jossa tuloerot ovat räikeät, ja moni köyhän kansanosan tarvitsema perusasia, kuten ruoka, on kallistunut huimasti viime aikoina.

Televisiokuvien perusteella maassa on monin paikoin täysi anarkia. Presidentti Sebastian Pinero on luvannut pieniä helpotuksia, mutta nyt kansa taitaa olla niin vihaista, että pienet muutokset eivät riitä.

Hallituksen pitänee hajota ja presidentin erota. Sen jälkeen maassa tarvittaisiin täysremontti perustuslakiin, joka on yhä diktatuurin ajoilta.

Mielenosoitukset San Pedrossa ovat olleet rauhallisia. Raumalaissyntyinen Reijo Pasanen seuraa tilannetta baarinsa edustalla. 

Olin ajatellut jatkaa reppureissaamistani kohti Santiagoa, mutta nyt Argentiinan raja houkuttaa.

Argentiina houkuttaa myös muita reissaajia, joilla ei ole mitään pakottavaa tarvetta jatkaa matkaansa Chilessä. San Pedro de Atacamassa oli alkuviikosta useita satoja lomailijoita. Nyt on jo selvästi hiljaisempaa.

San Pedrosta kulkee päivässä yksi bussi Argentiinan Saltaan. Maanantaina sekään bussi ei lähtenyt.

Tiistaina ja keskiviikkona bussi lähti. Minulla on lippu perjantaiksi. Bussit ovat moneksi päiväksi loppuunmyytyjä.

Rakennuksia on poltettu jo Calamassa, joka on seuraava kaupunki täältä länteen. Calaman ja San Pedron väliselle tielle oli ajettu rekkoja poikittain ja liikennettä estetty. Yleislakostakin täällä puhutaan, joten vielä saattaa tulla esteitä Argentiinan matkalle.

San Pedro on ollut mukava paikka olla jumissa. Lähettyvillä on Valle de Luna, jossa maisemat nimensä mukaisesti ovat kuin kuussa. Valle de Lunan matkojen kohokohta ovat auringonlaskut, mutta yhtenä päivänä auringonlasku oli erityisen komea myös San Pedrosta katsottuna. Tai upeaa oli lähinnä pilvien väritys auringonlaskun jälkeen.

Auringonlaskun jälkeiset hetket majapaikkani edustalta kuvattuna. 

Auringonlasku Valle de Lunassa. 

Kuvassa keskellä raunioita, jotka yllättäen ovat vuodelta 1985. Suolasta rakennetuissa taloissa asuivat mainarit. Valle de Lunasta tämäkin kuva. 

Pilvettöminä päivinä on kiinnostava seurata tähtiä. Täällä lähettyvillä on tähtitieteilijöiden taivas. Oli hieno tutkailla kunnon teleskoopeilla taivaankappaleista. Erityisen makea oli ihmetellä "läheltä" Saturnuksen renkaita.

Saimme myös hyvän opastuksen tähtitieteen alkeisiin. Nyt taivasta katselee vähän eri silmällä kuin aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti