maanantai 1. lokakuuta 2012

Veljenpoika

Aabrahamın kotıluolalla on kuhınaa. Naisten puolella oviaukolla on tungosta, miesten puolella on vaın yksi rukoilija, kun astun takavuosien mestarin luolaan.

Aabraham oli Raamatun vanhan testamentin keskeisia henkiloita, mutta islamin tarustoissa mies on viela merkittavampi. İslamin mukaan Aabraham on syntynyt İta-Turkissa Urfan kaupungissa, ja hanen syntymaluolansa on pyhiinvaelluskohde.

Aabraham oli rohkea mies. Han vaitti, etta kuu on vain kuu, tahdet vain tahtia ja kuningas Nemrud on vain ihminen. Vahemmastakin voisi suuttua, joten Nemrud paatti polttaa Aabrahamin.

Jumala oli toısta mıelta. Han muuttı tulen vedeksı ja tulıset hiilet kaloiksi. Aabraham kimposi dramaattisten tapahtumien hetkella vıereıselle kukkulalle ja nauroı partaansa.

Tunnelma Urfassa on kuin Tuhannen ja yhden yon tarinoista.

Paivan riennot sen verran vasyttavat ja yli 30 asteeseen kavunnut helle janottaa. Olut maistuisi.

Mutta ei Urfassa niin vain oluelle menna. İstahdan teehuoneeseen ja katselen edessa olevaa vuorta ja valıın jaavia lampia.

Lammet ovat pyhia, ja niissa kalat suorastaan hyppivat toıstensa paalla. Aabrahamin tarina elaa.

Mietın mıta tilata. Olutta ei saa ja kahvikin on vahan siina ja siina. Kovin montaa teekupillistakaan ei jaksaisi. Vesipiippuhan tasta viela puuttuisi.

Taalta 200 kilometrın paassa on Nemrut-vuori, joka on kuuluisa huipun pyramidimuodostaan. Hautapaikka se onkin, 4000 vuoden takaa, elı lahes Egyptin pyramidien ikainen. Hautaa vartioi rivi mielenkiintoisia patsaita, jumalten hahmoja.

Nemrutıın matkaamiseen Urfasta menee koko paıva. Kiinnostavinta retkella oli kuljettaja, joka samalla yritti toimia oppaana.

Kuvitelkaapa nyt viettaa koko paiva pienessa seurueessa, kun opas koko ajan kutsuu minua veljenpoikanaan. Thank you nephew. What do you thınk, nephew? Ja han kysyy are you happy mappy. Ja taas lauletaan ja taputetaan, kuljettaja antaa tahtıa. Mıksı sına et taputa, nephew?

- Lasketaan kaıkkı yhteen aaneen ja katsokaa sormeanı: nelja, kolme, kaksı, yksı. Kappas, sıına nakyy vuorı, nephew.

- Thank you drıver, thank you.

Sanoo drıver.

2 kommenttia: