sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Hiekkamyrsky

Pohjois-Irakissa lahes kaikki taksit ovat toffeenkeltaisia Toyota Corolla -autoja. Taalla ollaan muutenkin konservatiivisia. Suurin osa paikallisista kayttaa edelleen Nokian puhelimia.

Kurdistanissa ei pahemmin ole busseja. Kolmetuntinen matka Duhokista Arbiliin hoitui taksikyydissa sopuhintaan 10 euroa. Toffeenkeltaisen Toyota Corollan matkassa.

Kaupungeissa on taksiasemat ikaankuin bussiasemina. Taksi lahtee kunhan se on taynna.

Jossain puolimatkan krouvissa, jalleen eräällä poliisin tarkastusaseman kohdalla meilta pyydettiin passit ja kaskettiin nousta autosta. Kun nousin ilmastoidusta autosta, huomasin paitsi etta on turkasen kuuma myos etta tuulee navakasti.

Poliisin kontrollista paasimme nopeasti, mutta pian alkoi aurinko menna pilveen. Eipa sittenkaan, Irakin aukeat alkoivat nostattaa hiekkamyrskya.

Pikkukylien lapi (satasta) ajettaessa ilmassa lensi hiekan lisaksi monenmoista roinaa. Onneksi kuljettaja ei tehnyt vaistoliiketta ison pahvinpalan lentaessa kohti tuulilasia, silla vaistoliikken jalkeen olisimme saattaneet olla vastaantulevan rekan alla.

Lahempana Arbilia alkoi tie ruuhkautua. Moottoritien kolme kaistaa eivat autoille riittaneet, vaan kaikki yrittivat kiilata vahan edemmaksi pientareiden ja ojanpenkkojen kautta.

Onneksi kuskimme oli neuvokas. Han ajoi kylmasti yli vastaantulevien kaistan ja jatkoi matkaa levealla pientareella vaaralla puolella tieta. Pian han loysi tien vieresta viela jonkin vaylan.

Sen jalkeen edessa olikin taas puikkelehtiminen oman suuntaisen liikenteen sekaan.

Arbil ensi nakemalta on harmaa ja tylsa. Ehka syyna on se, etta nakyvaisyytta ei paljon ole.

Kaupungin keskustassa on linnoitus, jossa on asuttu ainakin 5000 vuoden ajan. Nyt sielta on asukkaat haadetty, ja paikkaa kunnostetaan Unescon tuella museoksi. 11-hehtaarisesta linnoituksesta saattaa tulla komea nahtavyys muutaman vuoden paasta.

Auringonlaskun aikaan linnoitus naytti hiekan keskella kellertavalta kuin vanhat valokuvat.


Arbilin basaarin seutu on vilkas, sotkuinen ja kaoottinen. Aina voi onneksi ottaa taksin ja ajaa Ainkawaan, kaupungin kristittyjen alueeseen, joka on perinteisesti kuulunut assyyrialaisille.

Siella voi kavella ohi hiekan peittamien autojen vaikkapa T-bariin ja tilata hampurilaisen. Ja katsoa noin kymmenesta televisiosta kun Messi ja Ronaldo eivat saa mittaa toisistaan.

Enpa ole eksoottisemmassa paikassa nahnyt el Clasicoa.

2 kommenttia:

  1. uniting football!
    Marja

    VastaaPoista
  2. Tuossa baarissa jalkapallo yhdisti lahinna kaupungin ulkomaalaiset asukkaat ja jotkut satunnaiset matkailijat. Hinnat ja alkoholitarjoilu pitivat paikalliset poissa.

    VastaaPoista