Panda on oikeasti vaaleanpunainen. Tunnetumman mustavalkoisen värinsä panda saa vasta muutaman viikon ikäisenä. Myös pikkupandan silmät aukeavat vasta pennun ollessa muutaman viikon ikäinen.

Pandojen hoitokeskus Chengdussa on kiehtova paikka. Siellä on muutama kymmentä pandaa, joita yleisö voi seurata.

Pandat ovat valtavan sympaattisia ja leikkisiä. Kuin ne haluaisivat esiintyä ja poseerata yleisölle.




Aamun ruokinta-aikana panda istahtaa bambuaterian ääreen ja nautiskelee ruoasta täysin siemauksin. Taustalla toinen panda temppuilee puunoksalla. Roikkumalla oksasta pää alaspäin se kerää yleisön huomion ja ihastelevat huokaukset.




Keskuksessa on syntynyt parinkymmen vuoden aikana 200-300 pandaa, mikä on iso määrä ottaen huomioon, että pandoja ei maailmassa ole kuin ehkä tuhat. (Blogipäivitys vuodelta 2006, nyt vuonna 2020 pandoja on jonkin verran enemmän).

Panda on yksi vanhimpia maapallolla tallustelevista eläinlajeista. Pandasta on löydetty fossiileja viiden miljoonan vuoden takaa. Samaan aikaan eläneet mammutit sun muut ovat aikoja sitten kuolleet sukupuuttoon. Pandaa sanotaankin eläväksi fossiiliksi.

Panda selvisi ilmastonmuutokset ja mahdolliset meteorit, mutta selviääkö panda enää nykyajasta. Kysymys on vielä avoin.

Keskuksessa saattoi seurata mm. reilun kahden kuukauden ikäisten kaksosten elämää. Täti henkilökunnasta ruokki heidät tuttipulloilla kuin ihmisvauvat. Sen jälkeen pentupandat jäivät vauvojen tapaan ptköttämään ja potkimaan hoitopöydälle. Toinen niistä jopa onnistui kierähtämään vatsalleen.

Pienempi niistä syntyi 51-grammaisena. Pienin mitattu syntynyt panda on ollut 49-grammainen. Aikuisen pandan paino on noin 2000 kertaa suurempi.

Keskuksen videoesitys näyttää pandan synnytyksen. Emo kävelee ympäriinsä levottomana. Yhtäkkiä hänstä tipahtaa jotakin. Karvaton, hiiren kokoinen vaaleanpunainen otus kirmaisee juoksuun.

Emon käpälä nappaa pennusta kiinni, ja hämmentynyt emo huitaisee pennun pois läheltään. Äitipanda ei tunnu ollenkaan tajuavan, mita on tapahtunut.

Toisen lapsen synnyttäessään pandaemo jo tajuaa pitää huolta pennustaan. Ja huolenpito näyttääkin hellyttävältä.

Panda on täysin avuton ja muista riippuvainen puolivuotiaaksi asti. Luonnossa kaksosista selviää korkeintaan toinen, silla emo valitsee toisen, jota hoitaa. Toisen emo hylkää.

Videoesityksen perusteella voi vain hämmästellä, että yksikään pandapentu voisi selviytyä luonnossa.

 

Kuvassa kultapanda (punapanda), joka sekin on uhanalainen luonnossa.