Kiinassa on 16 maailman 20:sta saastuneimmasta kaupungista. Niistä kaikkein saastunein on Lanzhou.

Nämä faktat taustana Lanzhou tarjoaa melkeinpä pettymyksen. Ei tämä nyt NIIN saastuneelta vaikuta.

Mutta en silti epäile matkakirjani tietoa. Matkaa tein vuonna 2006, ja oppaan tiedot lienevät pari vuotta vanhempia.

Aamulla tuntia auringonnousun jälkeen juna laskettelee hiljalleen Lanzhoun laitamilla. Kaupunki on kuulun Keltaisenjoen rannalla. Joen molemmin puolin nousee nopeasti vuorenrinteitä. Lanzhou on päässyt laajenemaan ainoastaan itään pin - sinne, josta nyt kaupunkiin saavun.

Tehtaiden piippuja alkaa heti näkyä. Ja niiden takana häämöttää joki. Joen takana lienee kukkuloita, mutta niitä ei enää näy. Matkaa sinne on korkeintaan kilometri.

Ihmiset kävelevät aamuun heräävän kaupungin raitteja kuin missä muussa kaupungissa tahansa. Vain harva on sitonut nenäliinan kasvojensa peitoksi. Veikkaanpa, että tämän kaupungin asukkaat eivät tiedä olevansa tilastoykkösiä.

Joutilaat äijät.

Joutilaat muijat.

Asiakkaita odottamassa.Vai olisiko tästä matkailuvaltiksi. Savupiipun kantaman päässä - maailman saastunein kaupunki. Muuta Lanzhouhun - et tarvitse aurinkolaseja.

Toisaalta Raumakin aina on markkinoinut tienvarsilla: Ol niingon gotonas.

Juna matkaa. Rinnettä häämöttää myös junan toisella puolella. Mikähän tässä kaupungissa mahtaa olla yleisin kuolinsyy? Loytäisikö tutkiva lääkäri juuri nyt elimistöstäni merkkejä Lanzhousta?

Juna saapuu asemalle. Taivas näyttää melkein siniseltä, jos katsoo suoraan ylös. Hotellihuoneeni ikkunasta maisema on kaunis, jos tykkää kerrostaloista. Ja siitäkin näkymästä erottaa vuoria, jos oikein tarkasti katsoo.

Lisää kuvateksti


 Isohkossa huoneessani on telkkari, kaksi pöytää ja viisi tuolia. Käytävällä on vessa, suihkua ei ole missään. Hinta on kohdillaan: neljä euroa.

Ulkona kävellessä nenä ei kerro mitään ihmeellistä. Vaikka eihän tuoksua mitenkään raikkaaksi voi kehua. Iltaa kohden taivas suorastaan aukeaa. Vuoret pompahtavat esiin ja saavat tilastot näyttämään vain tilastoilta.

Aina yksi yö Lanzhoussa on mukava viettää. Ennätysten kaupungissa.

Hotellisulkeiset.