perjantai 9. lokakuuta 2020

Seitsemän veljeksen lukupiiri uiguurien maassa

Aleksis Kiven päivän lähestyessä malliesimerkki Seitsemasta veljeksestä tuli Tuyoqin kylän veljeksiltä. Perinteisen mallin mukaan yksi veljeksistä (tai ehkä vain kaveruksista) sanoi kirjaimen ja kaksi muuta toisti sen yhtenä suuna.

Uiguuripojat opettelevat lukemaan perinteisellä menetelmällä, joka varmaan tuottaa tulosta. Viisi-kuusivuotiaiden poikien lukemista oli kiinnostava seurata. Ja poikien innostusta.

Heidät tapasin tänään 14 vuotta sitten. Mitäköhän näille pojille mahtaa nyt kuulua? Juuri Turpanin seudulla on kiinalaisten rakentamia valtavia "uudelleenkoulutusleirejä".

Tuyoq on tunnin ajomatkan päässä Turpanista, joka puolestaan on kahden ja puolen tunnin matkan päässä Urumqista länteen.

Ikivanhaa uiguurien arkkitehtuuria Tuyoqin kaupungissa.




Turpanissa olen viettänyt pian kolme päivää. Ja mikä on aikaa täällä viettäessä. Kaupungissa mitataan kesäisin Kiinan kuumimmat lämpötilat, ja se sijaitsee 154 metriä merenpinnan alapuolella. Vain Kuolleen meren seutu Israelissa on maanpäällisistä paikoista alempana

Turpanissa osa kaduista on katettu viiniköynnöksin.

 

Juuri nyt lämpötila aavikon keskellä sijaitsevassa Turpanissa on kuin Suomen kesää parhaimmillaan.

Turpan on mukavan pieni, kävellen hallittavissa. Kaupungissa on miellyttävä basaari ja tunnelmallisia katuruokaloita, joissa saa maukasta lakhmania ja tapaa ystävällisiä ihmisiä. Täällä on hyva olla.

Ruokailuseurani.




Eilen vuokrasimme ruotsalaisen Danielan kanssa polkupyörät (huonommalla en ole ikinä ajanut) ja poljimme kymmenen kilometrin päässä olevaan rauniokaupunkiin Jiaoheen.

Tasapainoilua.

Daniela.

 

1300 vuotta sitten tuhoutuneen kaupungin katuja kelpasi yhä kävellä. Katuvarsien rakennuksista on yhä osia jäljellä. Kaupunki on ikäisekseen iso. Siellä tallustellessa vierähti kolmisen tuntia.

Jiaohe on raunioitunut noin 1300 vuotta sitten.




Tänään matkustimme taksilla Tuyoqiin. Kylässä on paitsi veljesten aapiskoulu, buddhalaisia luolia, joiden buddhankuvilta oli puhkottu silmat.

Buddhaluolia lähes 2000 vuoden takaa.

Vääräuskoisilta on puhkottu silmät.


Tuyoqissa on myös lukuisia hautoja ja oikeatakin asutusta.

Nuori nainen käveli kohdallani tien yli vesiämpäriä kantaen. Ämpäri kuitenkin painoi sen verran, etta taukoa oli pakko pitää. Ajattelin auttaa. Otin ämpärin käteeni, mutta tyttö kummasti piristyi, nappasi ämpärin kädestäni ja jatkoi matkaa kotiinsa. Hymyillen



Emin-minareetti on uiguurien merkittävimpiä rakennuksia, torni on 44-metrinen. Toivottavasti rakennus on yhä tallella.

Biljardiakin kävimme pelaamassa.

Paikallisissa taloissa on tehokas ilmastointi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti