Korppikotkat ovat havainneet saapumiseni ja nousseet kylläisinä yläilmoihin.

Ruumis on yhä hämmästyttävän hyväkuntoisen oloinen - osittain. Monin paikoin iho näyttää elävän ihmisen iholta. Mutta ei katse ihoon hakeudu. Takaraivosta puuttuu puolet, vatsaa ei enää ole.

Vieressä muutaman metrin päässä on ihmisen luuranko.

Korppikotkat olivat tehneet työnsä.



Olen saapunut paikalle, jossa tiibetiläinen ruumis on siunattu. Tiibetiläisillä on paikoin käytössä yhä perinteinen, brutaalin oloinen taivaalle hautaaminen.

Yksi niistä paikoista on Langmusi, pieni tiibetiläiskylä Kiinassa Gansun ja Sichuanin rajamailla 3300 metrin korkeudessa.

Valkoiseen kääritty ruumis on tuotu aamulla siunauspaikalle. Samalla kun ruumis paljastetaan, siunaaja teroittaa veitsensä. Hän poistaa ja jauhaa aivot sekä paloittelee ruumiin.

Taustalla korppikotkat valmistautuvat omaan tehtäväänsä. Tiibetiläiset pitävät lintuja jumalten lähettiläinä. Linnut laskeutuvat nopeasti ruumiille ja vievät ne pala kerrallaan taivaisiin.

En ollut paikalla siunausseremonian aikaan. Nyt kun hieman arastellen vilkuilen ruumista, seremoniasta on kulunut vasta muutama tunti. Ruumiin lähettyvillä on valkoisia ja myös värillisiä lippuja ja nauhoja. Viestit menevät ylös myös näitä pitkin.

Tiibetiläisten uskon mukaan ruumis on vain välillinen säilytystila sielulle. Kuoltuaan ihmisen sielu jatkaa matkaansa saavuttaen inkarnaation jonkun muun ruumiin hahmossa.

Kiinan hallitus kielsi hautaustavan vuosiksi. 1990-luvulla primitiivinen tapa taas sallittiin. Langmusi on yksi harvoista paikoista, jossa vanha tapa on käytössä.

Poistun kylään ihmetellen. Päästän korppikotkat pyhän tehtävänsä pariin.

Langmusin modernimman osan pääkatu.

Langmusin historiallista kaupunkia.

Tiibetiläisten lippusiimaa.

Tiibetiläiskylän arkea.

Vedenkantaja.

Taustalta kävelevät isot pojat hätistivät pian pienemmät pois ja halusivat poseerata kuvajalle.



Langmusi on 3300 metrissä, ja purovesi on jääkylmää.

Pojat.

Kivet pitävät katot paikallaan.

Perinteistä kylänäkymää. Kuvat vuodelta 2006, liekö yhä samannäköistä?


Kadut olivat sateista kuraisina.
 
Leisha's cafe houkutti reppureissaajat viihtyisiin tiloihinsa. Tarjolla oli muun muassa jättikokoisia jakkiburgereita. Kuvassa omistajapariskunta.

Langmusista kesti nelisen tuntia nousta 700 metriä korkemmalla sijaitsevan kukkulan huipulle.



Kahden maakunnan rajalla sijaitsevassa Langmusissa on kaksi tiibetiläisluostaria, toinen Gansun ja toinen Sichuanin puolella. Taustalla 4000-metrinen kukkula, jonne kiipeäminen kävi voimille.

Matkalla Langmusiin poikkesin Hezuossa. Kuvassa paikallinen taksikuski tauolla.


Tavallisempaa hautausmaata.