tiistai 24. lokakuuta 2017

Sop Ruak: Kultainen kolmio



Kukkulan huipulla temppelin ja t-paitakojujen takana on sopiva paikka pysähtyä. Katsoa alaviistoon Mekongin mutkaa.

Yhdellä silmäyksellä näkee kolme maata, eikä edes päätä tarvitse kääntää. Jalkojen alla on Thaimaa, edessä vasemmalla on Burma ja oikealla Laos. Kiinaankaan ei ole kovin pitkä matka, jos jokea jatkaisi kohti yläjuoksua.

Paikka tunnetaan Kultaisena kolmiona, ja sen huomaa. Mainoskarttaa on pystytetty jokirantaan ja tienposkeen. Ja jonkinmoinen buddhalandiaan. Isot turistibussit seuraavat toinen toistaan.

Matkalla kohti Kultaisen kolmion näköalapaikkaa.

Ooppiummuseo on hyvin opastettu.



Kultainen kolmio on saanut nimensä ooppiumista. Nämä seudut olivat aikanaan maailman ooppiumtuotannon keskus. Nyttemmin Afganistan on noussut kärkeen, mutta ainakin Burma sinnittelee yhä. Thaimaassa viljely on pientä, esittelee paikallinen erinomainen museo, mutta ehkä parempi olla liikaa kyselemättä.

Nämä seudut ovat isojen jokien myötä olleet vuosisatoja keskeinen kauppapaikka. Lisäksi seudulla, rajojen eri puolilla, on useita etnisiä vähemmistökansoja, joissa ooppiumin lääkevaikutukset on tunnettu satoja jollei tuhansia vuosia.

Ja seutu on sopivan syrjäistä harjoittaa laitonta puuhaa.





Kolmen valtakunnan rajapiste on paikka nimeltä Sop Ruak. Kymmenen kilometriä Mekongin alajuoksun suuntaan sijaitsee Chiang Saen, jossa jokea kelpaa ihastella.

Jokirannan kadun vierellä on laatoitettu, leveä kävelyalue. Leveälatvaiset puut varjostavat aluetta sopivasti, jotta siinä on kiva oleskella keskipäivälläkin auringolta suojassa.

Vähän ennen pimeän tuloa elo kadulla alkaa vilkastua. Äkkiä paikalla on kymmeniä keittiöitä hinattavissa kärryissä. Kadunvarsi täyttyy matoista ja niiden päälle asetelluista matalista pöydistä.

Ja pian paikalla on satoja ihmisiä istumassa matoilla päivällistä nauttien. Tällä ulkoilmaravintolalla on pituutta useita satoja metrejä. Sama toistuu joka ilta.

Tilaan Mekongin kaloista valmistetun tulisen, maukkaan keiton ja ihmettelen illan hämärtymistä mahtavan joen yllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti