lauantai 21. lokakuuta 2017

Mae Salong: 718 porrasta

Kun on pimea, kuulee paremmin.

Loikoilen sangyssani ja kuuntelen sirkkojen sirinaa, joka katkeilee muutaman sekunnin valein hetkeksi. Siihen paalle nousee linnunlaulua solistiaanena.

Mae Salongin pieni kaupunki on lahinna yhden tien ymparilla, vahan kuin villin lannen leffassa. Ikkunan takana nakyisi, jos ei olisi pimeaa, vihreita kukkuloita. Ja menee siina myos sivutie, mutta maaseutu on yolla heikosti valaistu.





Kuomintangin joukot kavivat kovaa kamppailua Kiinan vallasta. Lopulta KMT havisi taistelun Maon kommunisteille. Chiang Kai Sekin johdolla KMT perusti oman Kiinan Taiwanin saarelle.

Mutta eivat kaikki Kuomintangin puolustajat saarelle lahteneet, Kiinasta toki piti lahtea pakoon. Iso joukko pakeni 1950-luvulla etelaiseen naapurimaahan Burmaan, mutta siellakin tuli ongelmia.

Niinpa monet KMT-taustaiset ihmiset paatyivat Pohjois-Thaimaahan.

Lahella Burman rajaa sijaitseva Mae Salong on KMT-sotilaiden rakentama ja lahes pelkastaan entisten kiinalaisten asuttama. Vakoi on lahtoisin Yunnanin maakunnasta, joka on kuuluisa lukuisista etnisista vahemmistoistaan. Ja kieltamatta, kylilla nakyy aikamoinen pukeutumisen kirjo.

Taalla kaikki on kiinalaista. Ravintoloita koristavat oranssit paperipallot, ja menu koostuu kiinalaisesta ruoasta. Thaimaan lippuja sen sijaan liehuu, jotkut puolitangossa muistuttamaan reilu vuosi sitten kuolleen kuninkaan suruajasta.







Mae Salong on alueella, jonne on ollut vaikea rakentaa. Vuorilla ei varsinaisesti olla, mutta kukkulat ovat jyrkkia. Tieta kulkiessa valilla on vaikea kavella etenkin alamakeen, kun pudotus on akkinaista.

Ylamakeen kavely sujuu paremmin, mutta hiki siina tulee.

Pieni rypistys porraskävelyä.

Wat Santikhiri.

Maisema temppelistä kohti kaupunkia.


Pimeallakin kaupungin ylla loistaa Santikhirin temppeli. Sinne paasee kylan keskustan takaa lahtevan portin jalkeen alkavia portaita, jossa askelmia on 718 (en laskenut, vaan joku muu on sen tehnyt ennen minua).

Valoisaan aikaan kaydessa sielta avautuu mainio maisema yli kaupungin ja kohti lukuisia ymparoivia kukkuloita ja pienia kylia.

Chiang Raista Mae Salongiin matkatessa pitää kahdesti vaihtaa kyytiä. Viereisellä pääsisi Laosiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti