torstai 19. lokakuuta 2017

Chang Rai: Bambumetsä








Kun kaataa bambupuun ja vuolee sen pintaa rikki, ensisilmayksella vastaan tulee yak-tyypin yllatys: valkoisia matoja, jotka tietenkin alkavat kiemurrella ja liikehtia vilkkaasti, kun niiden elamassa tapahtuu niinkin mullistavia.

Bambumatoja. Toukkia, joista isona tulee kauniita perhosia.

Mita tekeekaan oppaamme Aat? Han tietenkin pistelee toukkia poskeensa. Arvaan jo, mita han ehdottaa seuraavaksi. Totean kuitenkin huojentuneena, etta nyt ei tehda Madventures-ohjelmaa.

Aatilla on matkassaan viidakkoveitsi, jonka han on kaynyt matkalla metsaan terottamassa. Jotakin han silla koko ajan touhuaa, niinpa nytkin, hanella on valmiina bambusta tehty putkenpatka, joka on kuin luotu bambumatojen sailyttamiseen.

Niita nimittain tarvitaan pian koittavalla lounaalla.






Chiang Rain lahettyvilla Pohjois-Thaimassa on kukkuloita, joissa on useita pienia kylia. Niissa asuu etnisia vahemmistoja, joista monet ovat kulkeutuneet Thaimaan puolelle Kiinasta, Burmasta ja jopa Tiibetista asti vuosisatojen saatossa.

Kylat, jos eivat muuta, ovat mainioita lahtopisteita bambumetsavaelluksille.

Metsassa kavellessa huomaa, etta viidakkoveitset eivat ole pelkastaan matojen metsastamista varten. Bambu kasvaa nopeasti ja tiheasti. Niinpa polut ja kulkureitit tukkeutuvat ja kavely hankaloituu.

Tarvittaessa bambusta voi tehda vaikka sillan, niinkuin nytkin on tarpeen.

"Tassa oli oikea silta, mutta tulvavesi vei sen", Aat sanoo samalla kun han parin kaverinsa kanssa asettelee bambuja niin, etta puron yli paasee kastelematta jalkojaan.




Ja onkin lounaan aika. Pysahdyimme matkalla torille, josta Aat osti kasviksia, nuudeleita ja possunlihaa.

Bambusta saa kerattya nopeasti nuotion tarpeet ja vartaat lihalle. Bambusta voi valmistaa myos pohjallisia putkia. Yhteen voi kipata kasvikset, toiseen rikkoa kananmunat ja munakkaan ainekset.

Ja kolmanteen bambumadot.

Putket jatetaan nojaamaan nuotion ylle, ruoat kypsymaan.

Kivien paalle voi rakentaa banaaninlehdista alustan keitolle. Lehdille kipataan nuudelit ja lopulta sekaan kaadetaan kiehuneet kasvikset seka kookosmaitoa. Keitosta tulee maukas.

Keittoa seka possua ja munakasta voi syoda bambumukeista, jotka metsan antimista valmistuvat napparasti.

Myos toukat ovat paahdettuina maullaan. Vahan kuin perunalastuja pureskelisi.






Kukkuloilla kylien ja bambumetsien ohella voi ihastella kaunista, avaraa maisemaa. Rinteisiin nousevia teeviljelmia, vuoristoriisipelypja, ananasviljelmia, joiden hedelmat jaavat pelloille, koska hinta on viljelijalle liian alhainen.

Ja tietenkin laskevan auringon varjaamia maiseman muotokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti