perjantai 21. syyskuuta 2012

Vanhukset

Makedonialaisen hotellin vastaanottotiskin takana jo iakkaamman oloinen nainen alkaa tayttaa vihkoaan tiedoillani. Pian han hihkaisee, osoittaa syntymavuottani ja itseaan. Hymyilee.

Makedoniassa ja etenkin Ohridissa on paljon vanhaa. Paikallista jarvea, Ohridia, kehuvat yhdeksi Euroopan vanhimmaksi. 300-metrisena se on myos yksi syvimmista.

Kovin on suomalainen tunnelma. Istun jarven rannalla. Siemailen virvoketta ja annan auringollekin tilaa. Jarvi liplattaa korvaan. Auringonvalo valkehtii veden pinnalta.

Ja sitten se ei-suomalainen osio: paitsi veden pinta myos veden pohja kimaltelee. Muodostaa kummallisia valokuvioita pintaveden liikkuessa ja taittaessa valoa ennen kuin se yltaa pohjaan.

Kummallista katsella kun joutsenet leijuvat korkealla pohjan ylla. Miten nuo soutuveneet pysyvat veden pinnalla kun tyhjaa on alla? Pohja nakyy metrien syvyydessa.

Eika Suomessa ole talla tavalla kaunista. Jarvi on 35 kilometria pitka, ja sita ymparoivat vuodet joka puolelta. Korkeimmillaan yli kaksikilometrisia.

Lahella olevat kalliokielekkeet nousevat suoraan ylos jarvesta. Joku on alynnyt kauan sitten rakentaa kielekkeen reunalle kirkon ja maalata sinne nyt jo vahan vanhahtavat freskot.

Ja totta kai makedonialainen haluaa asua taalla. Jarven rannassa on kaupunki, jonka vanhan kaupungin kujat ovat mutkaisia, mukulakivisia ja makisia. Jos Ohrid sijaitsisi jossakin muualla pain Eurooppaa, kaupunkia kansoittaisi charterlandia-kansa. Turisteja toki on taallakin, mutta suomalaiset eivat taida paikasta tietaa.

Onneksi ollaan sesonkiajan ulkopuolella. Ja mika ettei, onhan lampotila jo laskenut alle 25 asteen.

Hotellihuoneen ohjetaulu suosittelee hiljaisuutta klo 16-18, jolloin asiakkaat saattavat levahtaa. Siispa paivatorkuille.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta tuo Ohrid. Ilmeisesti on Unescon maailmanperintölistalla kuitenkin. Ehkä jokusen vuoden päästä mutkaiset kujat ovat täynnä suomalaisia.. -Katri

    VastaaPoista
  2. Ohrıd on onneksı Unescon lıstalla, joten eı turısmı sıta kokonaan pılaa. Kylla kaı sınne nytkın joku suomalaıspulju tekee matkoja. Aınakın makedonıalaınen tuttavanı on aıka useın sıella tormannyt suomalaısın. Hıeno paıkka se on!

    VastaaPoista