torstai 13. syyskuuta 2012

Lattiasuihku

Montenegrolainen kahvi on tuimaa. Aamukahvia siemaillessani ihmettelen porinaa lahelta.

Syy selviaa tuota pikaa, kun terassin lattiakaivon kannen lapi alkaa pulputa vetta. Pian vetta jo suihkuaa. Ulkona ukkosen jalkeinen kaatosade valuttaa vetta kerrostalon alakerran huoneiston lattiaan kiinni. Olen paassyt montenegrolaiseen arkeen.

Myohaan edellisena iltana saavuin Kotorin kaupunkiin, etelaisen Euroopan komeimman vuonon juurelle. Linja-autoasemalla odotti puolisen tusinaa majapaikan tarjoajaa. 15 euroa, huikkasi nuori nainen. Tartuin tarjoukseen.

Montenegrossa lahes jokainen yrittaa elaa turismilla. Keskipalka maassa on 500 euron luokkaa. Sita ei laakarina tienaa.

Turismi nakyy. Kun myohemmin paivalla kiertelen vanhaa kaupunkia ja alkaa uusi sadekuuro, lahes joka toinen turisti pukee paallensa lapinakyvan sadetakin, jossa lukee Thomson Cruises. Kotorin lahdella on nytkin kaksi jattikokoista risteilyalusta.

Toiseksi yoksi vaihdan virallisempaan hotelliin, jota pitaa entinen jalkapalloammattilainen. Hotellin porraskaytavalla on useita joukkuekuvia. Hotellin omistaja pelasi muun muassa 1994/1995 Sporting Lissabonin joukkueessa pelikavereinaan Luis Figo, Sa Pinto ja Maniche. Mungo Kuppiksen jasenena noloa on sanoa, etta montenegrolaisen maalivahdin (ja nykyisen maajoukkueen maalivahtivalmentajan) nimi ei nyt vaan tule mieleen.

Aamun ukkossateiden jalkeen pilvet jattavat tilaa patikoinnille. Vanhan kaupungin takaa lahtee 1200 portaan reitti kohti linnoitusta. Hiki tulee noustessa 300 metrin ylemmas, mutta lentokonenakymat ovat mainiot.

1 kommentti:

  1. Kotoria ja eritoten sitä vuonoa kävin itsekin ihastelemassa toukokuun reissulla. Komea on vuono - jonka nimi ei juuri nyt tule mieleen..Terkut Aarhusista! Tanska on kiva maa. Tänne voisi helposti vaikka jäädä. Tanskaakin välillä jopa ymmärrän. -Katri K

    VastaaPoista