sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Julkkikset

Bill Clinton ja Äiti Teresa ovat Pristinan suuret starat. Kummastakin on Kosovon pääkaupungissa patsas. Molemmat ovat näköispatsaita, mutta Clinton näyttää ensi silmäyksellä enemmän Ronald Reaganilta. Tunnistamista auttaa kuitenkin sijainti Bil Klinton -kadun varrella.

Clinton on paikallisten sankari sota-ajalta, kun Yhdysvallat auttoi Kosovoa irtaantumaan Sebiasta. Äiti Teresa puolestaan on sankari lähes kaikkialla eteläisellä Balkanilla. Äiti Teresa tuli tunnetuksi nunnana Intian Kalkutassa, mutta hän on syntynyt Skopjessa ja on etniseltä taustaltaan makedonialainen albaani. Ehkä suodaan Kosovollekin pieni pala sankaruutta.

Mitrovicassa puolestaan on monia sankareita. Pohjois-Kosovossa sijaitsevan kaupungin halkaisee joki, jonka eteläpuoli on kosovolaista muslimialuetta. Pohjoispuolella kieli, raha ja auton rekisterikilvet ovat serbialaisia ja sanomalehdet kyrillisiä. Alue kuuluu Kosovoon, mutta se ei ole oikeastaan kenenkään hallinnassa.

Kadun varrella on iso kuva Dmitri Medvedevistä ja pienempi Aleksandr Lukashenkosta. Sankarinsa kullakin.

Mitrovican kaupunkia jakavalle sillalle on ajettu monta metriä korkea kasa soraa ja betonimöhkäleitä, eikä autoilla oli yli menemistä. Kuin varmemmaksi vakuudeksi sillan serbialueen puolella on iso sotilasteltta. Kun sillan reunaa kävelee kosovolaisten puolelta serbialueelle, tuntuu että jostakin luukusta tulijaa seurataan tarkasti.

Gracanican luostarikirkossa serbienklaavissa on menossa häät. Mustalaismusiikki raikaa kirkon edessä kuin Kusturican elokuvissa. Kruunupäinen sulhanen näyttää vaivaantuneelta keskellä piiritanssia pyörivää ja serbilippua heiluttavaa hääjoukkoa.

Kirkon muurin ulkopuolella romanilapset tulevat pyytämään tulijalta euroa. Kauempana vuoroaan odottaa seuraava hääseurue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti