lauantai 17. elokuuta 2013

Mina ja Hector Pieterson

Olin innoissani heti herattyani. Tanaan olisi Laitilan urheilukentalla Markkinakisat, ja mukana oli kovia nimia.

Kovin laji oli 5000 metrin juoksu, vaikka tietenkin minua harmitti Brendan Fosterin poisjaanti. Puolustava Euroopan mestari oli jo tulossa, kunnes hanelle kerrottiin, etta Laitilassa kilpaillaan kumiasfaltilla.

Mutta Lasse Viren olisi paikalla. Olisi jo aika antaa merkkeja, etta Montrealista voisi odottaa jotakin.

Mukana olisivat myos Ewald Bonzet seka Daniel Malan, kaksi etelafrikkalaista, jotka olivat etelaisen Afrikan kesassa juosseet hirmuaikoja. Eika Etela-Afrikkaa huolittu arvokisoihin, joten olisi janna nahda edes etta milta he nayttivat.

- - -

Hector Pieterson oli varmasti yhta innoissaan. Tanaan vihdoinkin olisi se paiva.

Buurien paattama uusi laki on jo hetken aikaa pakottanut kaikki opiskelijat ja koululaiset kayttamaan pelkastaan afrikaansia. Niinpa monet koululaiset ovat osoittaneet mielta jaamalla pois kouluista.

Nyt heilla on tarkoitus vieda viesti Etela-Afrikan viranomaisille.

"Haluamme opiskella englanniksi tai omalla kielellamme."

- - -

Laitilan urheilukentalla on ennatysyleiso. Paakatsomo on tietenkin taynna. Kappelimaen koulun puoleinen paatyrinnekin nayttaa tayteen kansoitetulta. Takasuoralla kenttaa ymparoi sankka rivi katsojia. Meneekohan 5000 katsojan raja rikki?

Seppo Hovinen nousee olympialaisten isoksi mitalitoivoksi heittamalla yli 92 metria. Antti Kalliomaki hyppaa seivasta lupaavasti.

Lasse Virenin juoksua kaikki odottavat. Katsojat saavatkin nahda hienon kirikamppailun, jossa valkoinen etelaafrikkalainen Daniel Malan puristaa lopussa rinnanmitalla Virenin ohi.

Olen hiukan pettynyt, mutta kertailen silti innoissani paivan tulosantia.

Yolla naen unta, kun voitan seuraavassa tonnin kisassani piirinmestaruuden ja tuuletan maaliviivalla molemmat kadet ylhaalla kuten Malan.

- - -

Sowetossa 15000 hengen rauhanomaiseksi tarkoitettu marssi on kaantynyt paalaelleen.

Poliisi hakeltyi marssijoiden maarasta ja maarasi joukot poistumaan. Kun se ei auttanut, poliisi ampui kyynelkaasua. Joukot hajosivat mutta palasivat pian takaisin.

Poliisi lahetti susikoiran pelottaakseen marssijoita. Vellova ja laulava vakijoukko kuitenkin kivitti ja potki koiran kuoliaaksi.

Lopulta joku poliisi teki paatoksen. Ampui kovilla kohti aseetonta joukkoa.

- - -

Laitilassa kentta on hiljentynyt. Loukon Kalle laskee tyytyvaisena lipputuloja. Seuran taloustilanne olisi jonkin aikaa vakaa, silla kisat menivat yli odotusten.

Kenttamestari poisti viimeisia maalarinteipin paloja pituushypyn vauhdinottoradalta. Palkintotytot olivat jo vaihtaneet kansallispukunsa farkkuihin. Uskollisimmat toimitsijat kerasivat tyhjia pahvimukeja ja sinappisia papereita katsomosta.

- - -

Vilakazikatu oli lopulta hiljentynyt tappaviin luoteihin. Poliisi siivosi ruumiita ennen kuin kukaan lehtimies ehtisi niita laskea.

Veriloylyn ensimmainen kuolonuhri oli 13-vuotias Hector Pieterson

Etela-Afrikan viranomaiset kertoivat 70 ihmisen kuolleen, mutta todellinen luku lienee paljon isompi.

Kesakuun 16. paivan 1976 tapahtumat avasivat pitkan, vakivaltaisen jakson Sowetossa. Parin vuoden aikana useita satoja kuoli, kun mustat taistelivat apartheidia vastaan oikeuksiensa puolesta.

Vakivaltaa kesti viitisentoista vuotta. Valkoihoisen ei kannattanut taalla nayttaa naamaansa vaikka olisi miten paljon tahansa ollut mustien puolella.

- - -

Elokuussa 2013 ajan polkupyoralla Vilakazikatua.

"Musungu," huutaa pikkupoika ja juoksee rinnallani. Kerjaa kyytiin, pyoran tangolle istumaan. Heittaa ylavitoset.

"Shoot me," huutaa toinen.

Eika tuossa huudossa ole ironiaa. Han asettautuu heti poseerausasentoon valokuvattavaksi. Nostaa katensa ylos niin, etta peukalo ja etusormi tekevat ympyran. Muut sormet pystyssa ovat kaksoiswee. Merkki tarkoittaa Orlando West, kotialue, Soweton keskeisin alue.

Katu paattyy aukiolle, jossa vihdoin kohtaan Hector Pietersonin, lahes ikatoverini.

Hanen muistokseen on pystytetty monumentti, jossa yhtena osana on kuva. Nuori mies kantaa pahasti haavoittunutta pikkupoikaa, jonka sisko hadissaan kavelee vieressa.

- - -

Faktojen liika tarkistaminen voi pilata hyvankin tarinan. Niinpa voi olla, etta Malan ja Bonzet kilpailivat Laitilassa jo 1975. Munamarkkinakisat ovat aina olleet viikkoa ennen juhannusta, mutta en tarkistanut, olivatko kisat 1976 juuri 16. kesakuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti