torstai 8. elokuuta 2013

Kaksi valtamerta

Yleva tunne. Sulkea silmat ja katsoa 600 vuoden taakse. Nahda horisontista lipuva portugalilaisten purjelaiva.

Mita mahtoivat Magalhaes ja kumppanit tuumia, kun mutkan takana olikin merta eika loputtoman tuntuista Afrikan rantaa.

Mahtoiko tuo laheinen karikko nostaa silloinkin samanlaista vaahtopaata kuin nyt? Varmaan miehia pelotti, mutta sen ajan purjehtijat todennakoisesti olivat muunlaiset tunnetilat jo unohtaneet.

Avaan silmat. Majakan juurelta mitattuna meren pinta on melkein 250 metria alempana.

Atlantin vihreat aallot vellovat kohti mannerta heittaen matkalla vaahtopaita. Tuuli lapsyttaa vasten poskia, aallot paukkuvat kohinan yli, tyrskyavat rantakivikkoon.

Hattua ei parane tassa tuulessa kayttaa.

Linnut liitavat kaukana alhaalla. Kaartelevat eivatka rapsayta siipiaan.

Takana siintava aava ulappa katoaa autereeseen.

Kun paata kaantaa vahan vasemmalle, edessa lainehtii lempeaa merta.

Hyvantoivonniemen kallioilta voi samanaikaisesti ihmetella kahta valtamerta. Kylmien merivirtojen Atlantti tuo Afrikan lansirantaan noin 10-asteista vetta. Intian Valtameri nurkan takana on 3-4 astetta lampimampaa.

Hyvantoivonniemi on antanut toivoa merenkulkijoille, mutta on se myos pelottanut. Seudun vesissa makaa muutama tuhat hylkya. Laheisimpana Lusitania.

Kun alus ajautui kivikkoon runsaat sata vuotta sitten, niemelle paatettiin rakentaa uusi majakka. Vanha majakka valkkyi jopa yli 60 kilometrin paahan, mutta 250 metrin korkeudessa vilkkunut valo hukkui sumuisina paivina kokonaan maisemasta ja antoi vain taysin valheellista turvaa.

- - -

Oletan, etta reissuni meriselitykset on nyt annettu. Kun Afrikan mantereen lounaisin kolkka on merkitty, on aika siirtya sisamaan seikkailuihin.

2 kommenttia:

  1. Moi,

    Hieman harmittaa juttujasi lukiessa, että vietin itsekin useamman päivän Kapkaupungissa, mutta olin työnantajalleni niin solidaarinen, että en harrastanut minkäänlaista turismia. eli niin Robbenin saari, Pöytävuoren huippu kun Hyväntoivonniemikin jäivät kokematta. Ehkä ensi kerralla sitten.... Samoin on muuten asian tila Sydneyn kohdalla....

    Terv JW

    VastaaPoista
  2. Kylla tanne kannattaa tulla ihan turistinakin. Arki sujuu aika lailla kuin missa tahansa lansimaisessa kaupungissa. JT

    VastaaPoista