maanantai 2. syyskuuta 2013

Joulua pakoon

Viereisilla terassin pylvailla lamput vilkkuvat kuin amerikkalaiset jouluvalot. Pimean hiekkaisen pihan toisella puolella olevat jakarandapuut on koristeltu sinisilla, punaisilla ja vihreilla lampuilla.

Makustelen Palak paneer -annostani intialaisessa ravintolassa. Vieressa oven edessa kolme Afrikan mustaa tarjoilijaa seisoo rivissa valmiina palvelemaan.

Pimealta pihalta kuuluu tasaista sirkkojen sirinaa

Pihalle kurvaa vuorollaan pari autoa. Kaupunkimaasturi ja BMW. Mustat timantit - rikastuneet afrikkalaiset - jattavat moottorin kayntiin ja ajovalot sojottamaan kirkkaina kohti ravintolan terassia siksi aikaa kun noutavat tilaamansa annokset.

Tunnelma on jokseenkin erikoinen.

Ravintola on keskella asuntoaluetta Sambian paakaupungissa Lusakassa. Katuvalottoman kadun varrella.

Jos ei halua etsia ravintolaa asuinalueilta, sellainen on helppo loytaa kauppakeskuksesta, jollaisia Lusakassa riittaa. Niissa tavaravalikoima on vahintaan yhta hyva kuin Suomessa. Myos asiakaskunnasta iso osa on valkoihoisia.

Niille reppureissaajille, jotka eivat kauppakeskuksista piittaa, Lusakassa on aika vahan tekemista. Toisaalta jos on ollut viikkoja puskassa, kauppakeskukset tuntuvat paratiiseilta.

Lusakan keskusta on Cairo Road -kadun ymparilla. Siella elama on afrikkalaisempaa. Jalkakaytavalla kadet ojossa istuvia kerjalaisia, kusen hajuisia seinustoja, tuoksuja itamaisista mausteista, torvea toottavia autoja, santailevia ihmisia, varikkaita seinaan maalattuja kyltteja.

Hikista kaaosta.

Eika yhtaan ainoaa valkonaamaa kavele vastaan.

Lusakassakin on tunnelmallinen majapaikka. Aidan takana ollaan kaukana kaupungista, vaikka todellisuudessa paikka on melkein kaupungin keskustassa. Uima-allas on keskella pihaa. Huoneessa voi herata aamulla linnunlaulua kuunnellen.

Tana aamuna sain kuitenkin ihmetella polisevaa pihaa - rakennusmiehet moukaroivat baarin betonista tiskia palasiksi. Olen paatynyt tanne kesken remonttipuuhien.

Ehka tama on merkki. Aika suunnata taas kohti luonnonlaheisempaa Afrikkaa.

Puskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti