Escobarien sukuhauta on sypressien vieressa kuvassa oikealla. |
Mikaan muu ei huumekuningas Escobarin elamassa ollutkaan vaatimatonta.
Han oli yksi maailman rikkaimpia ja jakoi rahaa auliisti. Han muun muassa rakennutti Medelliniin koyhien kujille kokonaan uuden asuinalueen. Monet asukkaat pitavat hanta edelleenkin Jumalan lahettamana pelastuksena.
Ehka Pablo Escobar piti itseaan jonkinlaisena Robin Hoodina, mutta maailma muistaa hanet toisin.
Viela parikymmenta vuotta sitten Medellin tunnettiin maailman murhapaakaupunkina.
Escobar esimerkiksi maksoi tuhannen dollarin palkkion surmatusta poliisista. Medellinissa surmattiin huumesoadan aikana kaikkiaan 3000 poliisia. Saattoi olla alalla pienta rekrytointiongelmaa.
Kokaiinisota nousi veriseksi viimeistaan 1980-luvun loppupuolella. 1990-luvun alussa Escobar antautui ja paatyi vankilaan. Sen verran hyvat suhteet miehella oli, etta han rakennutti itselleen oman vankilan ja eli siella kaytannossa taytta luksuselamaa. Samalla han myos yha johti Medellinin huumekartellia.
Vankilan alueella oli esimerkiksi jalkapallokentta, jossa muun muassa sen aikainen Kolumbian maajoukkue kavi pelaamassa.
Jalkapallo oli Escobarille rakas harrastus. Se oli myos keino kierrattaa "likaista" rahaa. Han omisti Medellinin isoimman seuran. Rahalla sai seuroihin hyvia pelaajia, ja rahalla sai myos omat tuomarit.
Kolumbian tuon ajan maajoukkueesta esimerkiksi Rene "Skorpioni" Higuita, erikoisista tempuistaan kentalla tunnettu maalivahti oli Escobarin lahitiimia.
Hanen vierailuistaan vankilassa nousi aikanaan iso kohu, mutta kaikessa hiljaisuudessa myos koko Kolumbian maajoukkue kavi pelaamassa vankilassa.
Yksi joukkueen pelaajista oli toinen Escobar, etunimeltaan Andres. Han ei tiettavasti kuulunut kokaiinikuninkaan lahipiiriin eika nimestaan huolimatta ollut talle sukua.
Andres Escobarin maailma muistaa siita, etta tehtyaan oman maalin MM-kisoissa 1994 hanet ammuttiin kisojen jalkeen yokerhossa.
Pablo Escobar kuitenkin pakeni "vankilastaan", jonka jalkeen alkoi iso jahti.
Vuonna 1992-93 hanta jahtasi 1500 poliisin erikoisryhma. Escobarilla oli niin paljon lahjottuja miehia poliisissa, etta han pystyi piileksimaan kauan. Viimein joulukuussa 1993 Escobar saatiin kiinni ja surmattiin.
Kolumbian kuuluisimman taidemaalarin Fernando Boteron nakemys Pablo Escobarin surmasta. |
Escobarin yksi kotitaloista on nyt museona. Talosta han lahti runsasta viikkoa ennen kuin jai kiinni.
Talossa on yha luodinreikia seinissa ja ikkunoissa. Seinilla on valokuvia Escobarin nuoruudesta, ja muun muassa Higuitan pelipaita omistuskirjoituksella.
Pablo Escobarin elinaikana Kolumbia oli maa, johon turisteilla ei ollut menemista. Hammastyttavan nopeasti kaikki on muuttunut.
Turismi on Kolumbialle jo merkittavampi tulonlahteena kuin kahvi. Maan merkittavin vientituote on oljy ennen kultaa. Turismi on sijalla kolme.
Escobarin aikoja tuntuu kummalliselta muistella kun kavelee miehen kotikulmilla Pobladossa. Tunnelma on yhta leppoisaa kuin vaikkapa Thaimaassa, ja ilmasto on jotakuinkin taydellista.
Nakymaa Escobarin hautakukkulalta yli Medellinin kaupungin. |
Medellinin keskustan vilinaa. |
Fernando Boteron patsaita on esilla Medellinin keskustassa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti