perjantai 24. marraskuuta 2017

Yangon: U

Miten monta burmalaista osaisitte nimetä? No, Aung San Suu Kyin tietenkin ja ehkäpä hänen kansallissankari-isänsä. Minulle pitkäaikaisin tuttavani on kuitenkin U Thant.

Kova tupakkamies oli vähän väliä Suomenkin tv-uutisissa YK:n pääsihteerinä aikana, jolloin se oli kova ja arvostettu pesti.

60- ja 70-luvuille ajoittui maailmalla mittavia kriisejä, joita U Thant oli ratkomassa.

Yhtä usein telkkarissa niihin aikoihin taisi esiintyä Henry Kissinger. Legenda kertoo, että Yhdysvaltain ulkoministeri esikuvanani olen ehdottanut etunimeä pikkuveljelleni. Mitäs Henri sanoisit, jos olisitkin U Terho?

Kun lueskelee Burman historiaa, voi huomata, että U on maassa yleinen etunimi.
Kävelen hiljaa ovesta sisään. Oikealla ovat ylös johtavat portaat, vasemmalla eteisessä seinälle on ripustettu valokuvia.

U Thant kättelee Fidel Castroa. U Thant keskustelee John Lennonin ja Yoko Onon kanssa. U Thant tapaa lentokentällä Iranin shaahin ja tämän puolison.

Jatkan ovesta eteenpäin, ja sohvalla kännykkäänsä tutkiva nuori nainen hätkähtää: museoon tuli asiakas. Olen päivän ensimmäinen kävijä, ja kello on sentään puoli kaksi.

Sohvan takana seinällä on valokuva, jossa U Thant ja John F. Kennedy kättelevät. Viereisessä kuvassa U Thant ja Nikita Hrustshov hymyilevät kuvaajille.

U Thantin vanha kotitalo oli pahasti rempallaan, kunnes se kunnostettiin museoksi vuonna 2015. Yläkerran "toimistossa" pöydälle on asetettu kansioita: Kuuban kriisi, Kongo... Ikkunan vieressä on YK:n lippu.

Nuo sentään eivät ole autenttisia. U Thantin talo oli tyhjillään, kun sitä alettiin remontoida. Huonekalut ovat rekvisiittaa, mutta kuvat sentään aitoja.

Helppo on kuvitella U Thant istumaan terassille tupakka käryten (hän kuoli keuhkosyöpään).

Tämä kuva ei ole loistohotellista vaan oman hotellini 11. kerroksen aamupalahuoneesta.


Yangonin kaupungin opin tuntemaan Rangoonina. Muistikuva lapsuudesta: luen Viisikko-kirjaa, ja menossa on tapaus, jossa konstaapeli Goon on saanut epäilyttävän kirjeen. Hänen nimensä on leikattu lehdestä ja liimattu kuoreen.

Joku lapsista keksi, taisi olla Pauli. Rangoon-huomion myötä Leo, Dick, Pauli, Anne ja Tim ratkaisivat jutun.

Minä istun Yangon Yangon -nimisen ravintolan kattoterassilla 22. kerroksessa ja katselen pimenevää suurkaupunkia. Yangonjoki erottuu taustalla. Kauempana se laskee Andamaninmereen.

Toisessa suunnassa maisemaa hallitsee iltavalaistuksessa majesteettisena Shwedagonin pagoda. Siellä takana jossakin ovat Mrauk U, Bagan, Mandalay, Inle, Loikaw, Mawlamyine ja Hpa-an.

Matka on ollut mieluisa, ja nyt on aika pitää hetki lomaa. Palataan taas ensi kesänä.

Muumisiltaan on hyvä päättää tämän reissun tarina.

1 kommentti: