perjantai 17. helmikuuta 2017

Numero 8: Selanne

 29.8.2011 Krasnojarsk





Kaupungin johdossa joku tykkää suihkulähteistä.

Näin opasti ainoa Krasnojarskin junassa tapaamani englannin kielen taitoinen kanssamatkustaja. Ja totta tosiaan. Tshaikovskin teos nousee huippuunsa samalla kun torin kolmen suihkulähteen vesipatsaat syöksähtävät kohti taivaita. Pikkuhuilujen aikana liruteltiin vaan ihan sievästi.
Taustalla alempana häämöttävät Jenisei ja joen yli kantava massiivinen silta. Joen vastarannalla alkavat kukkulat nousta, enää ei olla tasamaan tallaajia.


Hämärtyvä Jenisei on kaunis.

Kalamies Jeniseillä.



Junassa kuulin myös, että paikallisen nähtävyyden, Stolby-vuoren tienoilla kuukausi sitten karhu hyökkäsi ihmisen kimppuun. Sen jälkeen alue oli jonkin aikaa suljettuna, mutta nyt sinne taas pääsee.

Päätin kuitenkin pysyä kaupungissa.

Vaikka kuuntelemassa haitarimusiikkia. Krasnojarskin pääkadun Mira Prospektin seudulta on katusoittajat ulkoistettu. Katua kulkiessa ämyrit paasaavat omaa musiikkiaan. Haitarivalssin jälkeen vuorossa on jo Frank Sinatraa. Äsken kuului Besame Mucho.

Hyva ettei hotellini ole taämän kadun varrella.

Mutta soi täällä myös rokki. Jollakin torilla on sadoittain sinisiä ilmapalloja kantavia nuoria, yhdessä reunassa on lava, ja sieltä kaikaa soittoa kovalla volyymilla.

Ja yleisön jokossa on tuttu nimi - Teemu Selännehan siina. Ei kun se onkin joku suomalaiskiekkoilijan fani. Päällä pelipaita (ei Suomen maajoukkueen), selässä numero 8 ja nimi Selanne.

Kun paikallinen pumppu lisää volyyymia ja kaiketi ainakin yrittää parastaan, totean että onneksi hotellini ei ole täälläkään.

Nikolai-laivan kuuluisin matkustaja on ollut itse Lenin.


Nikolai-laiva on nostettu Jeniseista kuivan maan puolelle museolaivaksi. Vanha muori pitää minulle opaskierrosta, venäjäksi selittää ja välillä muistaa jonkun sanan saksaksikin.

Tällä laivalla kuljetettiin 1800-luvun lopulla itse Lenin "karkotukseen" Shushenskojeen. Herran kajuutta näyttää ainakin sen verran varustellulta, että ihan vankeuteen miestä ei viety.

Etukannen penkillä yritän lukea puukaiteeseen raaputettuja nimikirjaimia. Ei siinä ainakaan lue että Lenin oli taalla.

Krasnojarskissa saa olla tarkkana liikenteessä.

Jalankulkijoillekin on toki liikennevalonsa, mutta sillä hetkellä kun vihreä valo alkaa vilkkua, risteävillä autoilla alkaa vilkkua oma vihreänsä.

Suomalaisella ajotavalla peltisepillä olisi tekemistä.

Kaupungissa riittää kesäterasseja, jotka kaikki ovat telttoja tai telttakatoksia. Tosin kesä alkaa olla enää muisto, ja teltat sen myötä tyhjiä.

Telttojen vierustalla on yleensa rivi bajamajoja. Niiden edessä istuu maatuskaeukko rahastaen toisten hädällä.

Nyt olen selvittänyt, mikä on kusemisen hinta Venäjällä: 15 ruplaa eli noin 0,35 euroa.

Olen selvittänyt myos oluen hinnan. Ravintoloissa oluet ovat jopa yli Suomen hintojen. Tuontioluet esimerkiksi irkkubaarissa maksavat yli kuuden euron. Monessa ravintolassa ei kotimaista olutta myydäkään. Venäläiset eivät arvosta omia tuotteitaan.

Toisaalta katukojuista voi ostaa pullon paikallista olutta puolella eurolla.

"Verotus on tosi raaka baareille", selventää irkkubaarin osakas.

Yllättävää onkin huomata, miten baarit silti vetävät nuorisoa. Eikä paikalla kuivin suin olla.

Lenin näkyy tietenkin paraatipaikalla.


Loppukesän lauantai oli vilkas hääpäivä.

Krasnojarskin asema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti