keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Mayojen Palenque

Ristin temppeli, yksi pyhimmistä.

Auringon temppeli kuvassa vasemmalla. 

Yksi hienoimmista mayojen rauniokaupungeista on varmasti Palenque.

Vuonna 900 autioitunut Palenque sijaitsee sademetsässä, ja se olikin pitkään peittyneenä kasvillisuuden alle ja siten piilossa länsimaisten valloittajien katseilta.

Ei Palenque yhtä piilossa muulta maailmalta ollut kuin inkojen Macchu Pichu. 1800-luvun alkupuolelta lähtien Palenque on tunnettu, ja yhä edelleen kaupungissa tehdään uusia arkeologisia löytöjä.

Makealta tuntuu astella kaupunkiin. Voi kuvitella aikansa kuninkaat ja poppamiehet kuljeskelemassa temppeleissä ja rahvaan vähän sivummalla.

Rumpurytmejä tai jaguaarien karjuntaa ei tarvitse kuvitella, sillä paikalla olevat kymmenet kaupustelijat pitävät huolen rekvisiitasta. Pillipiiparin luoma äänimaailma kuulostaa pelottavan todelliselta, vaikka en minä oikeasti tiedä, miltä jaguaari kuulostaa.



Kuningas Pakalin hautatemppeli on Palenquen suurin. Sinne ei nyt pääse. 

Rauniot ovat isompia ja nousut jyrkempiä kuin matkalla aiemmin vierailemissani muinaiskaupungeissa. Isot temppelit näyttävät erityisen vaikuttavilta, kun taustalla kohoavat höyryävät sademetsäkukkulat.

Monen rakennelman päälle pääsee kiipeämään, vaikka portaat ovat niin jyrkkiä, että onnettomuuksiakin tidennäköisesti sattuu. Suomessa kiipeily olisi aivan varmasti kielletty.

Joka paikkaan ei sentään pääse, kuten kuningas Pakalin hautakammioon.

Kaupungissa asui huippukaudellaan 600-700-luvulla arviolta 9000 ihmistä, ja ahdasta siellä on tänäänkin.

Palatsi. 




Palenquessa on satanut rankasti kaksi päivää, ja kun sää on poutaantunut, kaupungissa vuoroaan odottavat reissaajat ovat kaikki paikalla raunioilla.

Tosin iso osa kävijöistä on luksusbussimatkalaisia, ja oletan että heidän aikatauluissaan ei ole joustovaraa, toisin kuin minulla.

Palenque sijaitsee Chiapasin maakunnassa, ja seutu on Meksikon sateisinta. Seutu Guatemalan rajan lähellä on myös varsin köyhää, mutta siitä huolimatta majapaikkani seutu Palenquen keskustan lähellä on reissuni kalleinta.

Palenquen kaupungissakin huomaa, että ollaan intiaanien mailla. 

Turismin myötä kaupunkikuvaa on kohennettu. 

Vesiputous on muinaisen Palenquen alueella. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti