lauantai 17. marraskuuta 2018

Oaxaca: Jyri Jaakkola ja Monte Alban

Oaxaca yllättää heti. Keskustori Zocalon yhdessä kulmassa on kuin suomalaiset lavatanssit menossa. Torin toisella reunalla on telttakylä, jossa "intiaanit" peräävät oikeuksiaan.

Torilta puuttuu massiivisuus, joka on yleistä kaupungin toreilla Meksikossa. Täällä ollaan arkisempia.

Kun katselee tarkemmin ympärilleen, plakaatista osuu silmiin tuttu nimi. Jyri Jaakkolaa ei täällä ole unohdettu.

Jyri Jaakkola on tuttu nimi Oaxacassa, mutta suomalainen kirjoitusasu ei kaikille ole helppoa. 

Turkulaisaktivistin murhasta on kulunut jo kahdeksan ja puoli vuotta. Jaakkola ajoi alkuperäiskansojen oikeuksia, ja hän ilmeisesti astui liian isojen kihojen varpaille. Jaakkola ammuttiin hänen vieraillessaan kylässä täällä lähettyvillä Oaxacan provinssissa.

Oaxacan torilla on myös jonkinlaista protestia yleensä murhia vastaan. Siitä asiasta on ainakin helppo olla samaa mieltä.


Eteläisessä Meksikossa sijaitseva Oaxaca on tunnelmaltaan kuin pikkukaupunki, jossa on hyvin lämminhenkinen tunnelma. Kävelykatujen sisäpihakahvilat ja useat viihtyisät Galleriat vetävät väkeä. Tämä on selvästi turistien suosiossa.

Karnevaaleja on päivittäin. Seutu on Meksikonkin mittakaavassa köyhää, mutta klo osataan ottaa irti. Katusoittajia on paljon mutta on myös kerjäläisiä.

Useat musiikkiesitykset, teatterit ja akrobaatit yllättävät pienillä aukioilla.

Ja klovnit. Niitä on Meksikossa aina toreilla kun ilta koittaa.



Oaxacan komein kirkko Santo Domingo ilta-auringon kohdevalaistuksessa. 

Ympäröivä maaseutu houkuttelee. Viereisen kukkulan Monte Alban on yksi merkittävimpiä rauniokaupunkeja Meksikossa. Kaupunki autioitui jo ennen vuotta 1000, mutta siellä kulkiessa on helppo kuvitella ihmisvirrat kuljeksimassa. Enimmillään kukkulalla asui noin 25000 ihmistä noin vuonna 500 jkr.

Monte Alban ja komeat maisemat. 



Kukkulalla sijaitsevasta Monte Albanista on mainiot näkymät joka suuntaan. Verrattuna edellisen päivitykseni Cantonaan täällä on runsaasti kävijöitä. Porttien ulkopuolella on useita luksusbusseja odottamassa.

Kaupungissa oli jo parituhatta vuotta sitten käytössä jonkinmoinen kirjoitussysteemi. Seinäkaiverrukset ovat hienoja. Näissä kuvissa ilmeisesti on viholliskaupunkien vangiksi jääneitä johtajia, jotka on kastroitu ja jotka pian tullaan rituaaliteurastamaan.


Tässä nöyryytetään jotakuta piirtämällä tyyppi pää alaspäin. 


Tunnin matkan päässä sijaitsee Mitla, joka nousi Monte Albanin tuhon jälkeen seudun johtavaksi kaupungiksi. Raunioita on jäljellä vähän vähemmän, mutta ne sijaitsevat keskellä viehättävää nykykaupunkia.

Nämä pylväät kuuluvat Mitlan rauniokaupungin merkittävimpään palatsiin. 

Palatsi ulkoapäin. 

Osa Mitlan raunioita on ripoteltuina kaupunkiasutuksen seassa. 


Siellä vallassa oli, sanoisiko että äärilinjan pappeja. Heidän mantraansa kuului ihmisten uhraaminen jumalille. Mitlan valta päättyi espanjalaisten saapumisen aikaan 1500-luvulla.

Oaxacan mainioita hedelmiä. 

Mainio on myös tämän paikallisten suosiman ravintolan aamupalapöytä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti