Pääsin taas poliisiauton kyytiin sightseeing-ajelulle. Tällä kertaa oikein maijan takapenkille. Kahteen kertaan läpi kaupungin.

Reissujen syynä oli viisumin pidennys. Matkaoppaassani on selvät ohjeet, missä viisumibyrokratian voi hoitaa. Mutta Kiinassa kaikki muuttuu niin nopeasti, etta uusinkin matkaopas on jo aika vanha. Kuten Chengdussa.

Majoituin tuttuun Dragon town youth hosteliin, jossa yövyin kaksi vuotta sitten kaupungissa ollessani. Hyvä etta aluetta enaa tunnisti. Vanhaa hutong-aluetta ollaan purkamassa, ja uutta rakennetaan koko ajan.

Dragon Town Youth Hostel oli tyylikäs ja tunnelmallinen, nyttemmin toki jo purettu.

Päivitys on vuodelta 2006. Tuskin vuonna 2020 tunnistaisin kaupungista yhtään mitään (paitsi Maon patasita tuskin on tuhottu).

Mao lienee paraatipaikallaan vielä vuonna 2020.

Dragon town youth hostel on viehättävin majapaikka, jossa olen Kiinassa ollut. Ikivanha, nelikerroksinen u-mallinen puutalo, u:n kulmat toki 90-asteisia. Sisäpihan puolella rakennusta ympäröi koristeellinen terassi joka kerroksessa. Mennyttä aikaa henkivällä rakennuksella on neljä kuukautta elinaikaa.

Aluetta ilmeisesti rakennetaan vanhan malliseksi. Uusia puutaloja on nousemassa. Voi olla, että kapeat sivukadut saavat pitää jatkossakin  tunnelmalliset teeterassit ja käsityöläisten pajat, ja alueen luonne säilyy. Toivottavasti.

Terassi vanhassakaupungissa.

Rakennustyömaata vanhankaupungin kupeessa.

Paikassa, jossa kartan mukaan sijaitsee viisumitoimisto, oli korkea liikerakennus. Ei poliisia mailla halmeilla. Onneksi sentään läheltä löytyi pieni poliisiasema, jonka ystävällinen poliisi käytti työajastaan ainakin tunnin turistin kierrättämiseen sen sijaan että olisi esimerkiksi pidättänyt paikallisia toisinajattelijoita.

Silti minun piti lopulta kävellä oikeaan paikkaan.

Liikennettä on Kiinan kaupungeissa mukava seurata niin kauan kun itse ei tarvitse nousta rattiin. Risteyksiin on pesiytynyt vaarallisen tuntuinen tapa. Kun valot vaihtuvat, vasemmalle kääntyvät kiihdyttävät ehtiäkseen suoraa ajavien alta pois. Jono seuraa perässä niin, että jo 50 metriä ennen risteystä autot oikaisevat vastaantulevan kaistalle.

Katujen ylitys on tehty jalankulkijoille helpoksi. Siitä pitävät huolen liikenteen sujuvuutta risteyksissä valvovat sedät ja tädit. Kun jalankulkijoille vaihtuu punainen valo, he nostavat punaisen lippunsa suoraan sivulle. Siitä tietää, että katua ei saa ylittää.

Toisaalta kun palaa vihreä, jalankulkijan kuuluu väistää kaikkia muita, kuten autoja, jotka saavat kääntyä oikealle punaisten palaessa.

Liikenteenvalvojat tuntee oranssista liivista ja lippalakista, punaisesta lipusta, pillista ja määrätietoisen tärkeilevästä ilmeestä. Ihan vaan, jos satutte törmäämään.

polupyörätaksin kyydissä.


Tienylityksen riemua.

Liikenteenvalvojan silmien alla.

Eilen saatoin seurata bussikuskia aitiopaikalta. Matka Zoigesta Chengduun kesti kymmenen tuntia, ja istuin aivan etupenkillä.

Aamuvarhaisella kolme samaan aikaan matkaan lähtenyttä bussia ajoivat kilpaa. Kaahasivat mutkat kuin rallikuskit ja ohittelivat toisiaan. Kuskit hihkuivat kuin videopelejä pelaavat pikkupojat.

Puolimatkassa rattivuoroon istahti nuori kaveri, jolla oli tarvetta näyttää kokeneemmille kollegoilleen (autossa oli kolme kuskia). Nuorukaisen ohitukset olivat välillä hyvinkin uhkarohkeita ja typeriä. Myöskään punainen liikennevalo risteyksessä ei tarkoita, että risteyksen yli ei saisi ajaa.

Bussimatkan tauolla Zoigen ja Chengdun välisellä vuoristoseudulla. Parisen vuotta reissuni jälkeen näillä alueilla rytisi tuhoisa maanjäristys, jossa noin 70000 ihmistä kuoli. Monin paikoin jyrkät kalliorinteet kaatuivat kylien päälle.

Bussimatkan maisema oli taas mainio. Suurin osa matkasta ajettiin jokilaaksossa tai ympäröivien vuorten rinteilla. Rinteissa oli runsaasti niin kuusia kuin ruskan kellertämiä ja punertamia lehtipuita. Öinen kuura sai maan monin paikoin kiiltämään auringonsäteissä. Joki solisi kimallellen kohti itäistä merta. Taustalla valvoivat valkeina lumihuippuiset vuoret.

Chengdun puistot ovat suosittja. Tytöt pelaavat korttia teetauolla.





Jotenkin yllättävä nähdä lavatanssimeininkiä kiinalaisessa puistossa Chengdussa.

Korvien puhdistuttaminen puiston teetuvan yhteydessä on sichuanilainen vuosisatainen perinne.