sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Morelia: Riittävän paavillinen

Meksikoa on pian viikko takana, ja tähän mennessä olen oppinut, että kaikki miehet eivät ole viiksivalluja eivätkä kaikki käytä sombreroa.

Mutta jos jossakin näkyy sombreropäinen mies, hänellä todennäköisesti on viikset.

Ainakin jos kadulla tulee vastaan kulkue. Lattarimaissa erimoisia kulkueita riittää. On fiestaa ja toisaalta vihaisempien kansalaisten mielenosoituskulkueita.

Morelian keskustan kulkue näytti jokseenkin meksikolaiselta. 


Tai sitten vaan sievä, nuori nainen, joka laulaa vahvalla äänellään vallankumouslauluja. Niihinkin täällä on perinteitä.

Plakaatin edessä istuva nainen lauloi kuin Joan Baez. 



Täällä tarkoittaa Moreliaa, joka on viiden tunnin matkan päässä Mexicosta länteen. Ylänköaluetta, joka oli espanjalaisvalloittajien vahvaa aluetta. Morelia oli pitkään Valladolid, kunnes itsenäisyystaistelunsa sankarin Jose Morelosin mukaan sai nimekseen Morelia.

Valladolidin aukiolla on puisiin telineisiin kiinnitetty 43 nuoren kasvot ja nimet. Vanhempi nainen ojentaa minulle paperin, jossa kerrotaan tapauksesta. 43 opiskelijaa katosi runsaat neljä vuotta sitten. Eikä heistä ole kuulunut mitään.

Liekö naisen oma poika yksi kadonneista?

43 kadonneen muistoa vaalitaan. 


Michoacanissa ja sen pääkaupungissa Moreliassa vaikuttaa väkivaltainen huumekartelli Caballeros Templarios. Väkivalta onneksi yltää pääasiassa vain niihin, jotka asettuvat heidän tielleen.

Paavi vieraili alueella 2012. Kartelli kiinnitti ennen vierailua alueen siltoihin bannereita, joissa järjestö kertoi, ettei ryhdy mihinkään väkivallan tekoihin vierailun aikana: emmehän ole mitään tappajia, tervetuloa paavi!

Luotan olevani reissussa riittävän paavillinen.

Moreliaa plazan idylliä. 

Morelian keskusta on tyylikäs, ja kaupungin kolonialistinen ilme on säilynyt niin hyvänä, että se on Unescon maailmanperintölistalla.

Kaupunki on viihtyisä ja tunnelma leppoisa, mikä nyt ehkä jotenkin on ristiriidassa aiemman tekstin kanssa.

Sunnuntaina pääkatu oli autoton. 

Kolonialistista katumaisemaa. 

"Kotikadun" maisema oli vähän rajoittuneempaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti