perjantai 13. syyskuuta 2024

Tornituksia

Kun kuljeksii Kuala Lumpurissa Merdeka 118:n äärellä, on sitä vaikea kuvitella maailman toiseksi korkeimmaksi rakennukseksi. Toki se on korkea ja näyttää epätodelliselta, mutta että 678,9 metriä!

Maailman toiseksi korkein rakennus Kuala Lumpurin kiinalaiskorttelista nähtynä.

Sama Merdeka 118 pilviä kurottaen.

Merdeka 118 nököttää yksinäisenä, ja näyttää kuin se olisi vahingossa istutettu väärään paikkaan. Moni kaupungissa ihmetteleekin, miksi se on rakennettu.

Muutaman kilometrin päässä paraatipaikalla, puiston ja keinolampien vierellä on tornipari, maailman toiseksi kuuluisimmat kaksoistornit. Petronas valmistui 1999 ja kaksoistornit olivat 451,9-metrisenä maailman korkein rakennus.

Petronasin kaksoistornit olivat maailman korkein rakennus valmistuttuaan 25 vuotta sitten.

Petronas nousee 451,9 metriin.

Kaksi vuotta myöhemmin terroristit romahduttivat kuuluisammat kaksoistornit New Yorkissa, ja pian alkoi muita torneja nousta huikeampiin korkeuksiin, ensin Shanghaissa ja sittemmin Dubaissa, jossa Burj Khalifa kurkottaa 828 metrin korkeuteen.

Kuala Lumpurissa torneja voi ihastella monesta paikasta ja monesta kulmasta, mutta  yllättävän hyvin ne katoavat näköpiiristä. Kaupunki on täynnä pilvenpiirtäjiä, mutta samanaikaisesti sieltä löytyy alueita, jotka saavat kulkijalle olon kuin liikkuisi pikkukaupungin kujilla ja kuppiloissa.

Mutta pitää toki tornitaloja ihastella, kun tänne asti on tultu. Ja mikäpä olisi parempi paikka ihastelulle kuin kavuta Menara Kuala Lumpuriin eli KL Toweriin. Torni on kuin massiivisempi Näsinneula (ilman pyörivää näköalatasannetta). KL Towerin telemasto on 421 metrin korkeudessa, ja hissi nostaa kulkijan yli 300 metrin korkeuteen.

Vaikkei ihan kuvasta uskoisi, tornin näköalatasanne on yli 300 metrin korkeudessa.

Kuala Lumpurin skyline on komea. Petronas nousee kuvassa korkeimmalle.

Kaupungin korkein torni, Merdeka 118 näyttää hiukan yksinäiseltä, mutta eiköhän se piakkoin saa kaltaisiaan kavereita rinnalleen.

Sieltä voi ihastella Kuala Lumpurin kaupunkia. Ihmetellä, miten entinen köyhä brittien siirtomaa on pystynyt rakentamaan tällaisen. Ja miksi? Näkymä on kaunis, vaikka yhden talon seinällä lukee isoilla kirjaimilla The Ruma!

Petronas on tipahtanut kaupungin rakennusten korkeustilastossa sijalle kolme. Korkein, Merdeka 18 valmistui vasta aiemmin tänä vuonna.

Seuraavaksi alan tutustua katutason Kuala Lumpuriin ja Malesiaan. Varmaankin myös maan runsaaseen ja vehreään luontoon, vaikka KL:ssäkin vihreyttä näkyy yllättävän paljon.

Kuala Lumpuria myös maan tasalta.

Tämän kadun varrella majailen kiinalaisalueella.

Vanhaa keskustaa.

Lähiviikot reissailen "kulmilla" ja pyrin päivittämään matkan kulkua tänne.

Kun toissapäivänä lentokone laskeutui Kuala Lumpuriin, vastassa "lastausputkessa" oli puolisen tusinaa pyörätuolia työntäjineen. Koska yksikään ei tarttunut minuun ja ottanut työnnettäväkseen, päättelin, että olen vielä kelpokuntoinen omin jaloin kuljeksimaan ja ihmettelemään. Katsomaan mihin jalat vievät, minä pysyn mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti