maanantai 19. syyskuuta 2022

Porrastreenit Ek Balamissa

Mayojen rauniokaupunkeja kierrellessä on aika iso ero, pääseekö muinaisrakennelmien sekaan vai pitääkö tyytyä katselemaan etäämmältä.

Arkeologit varmaan kauhistelevat, kun turistit päästetään ryntäilemään yli tuhat vuotta vanhoihin raunioihin. Yucatanin yksi kuuluisimpia ja suosituimpia rauniokaupunkeja on Chichen Itza, ja siellä rakennelmat on tiukasti erotettu kävijöiden kosketusten ulottumattomiin.

Pienempi ja tuntemattomampi Ek Balam on toisenlainen. Siellä voi kurkkia kaikkiin koloihin ja kiipeillä pyramidien huipulle, tutkailla yksityiskohtia läheltä. Amatöörituristille jälkimmäinen oli paljon mieluisampi.

Näkymää Ek Balamista. Taustalla massiivinen Acropolis.


Ek Balamin massiivisin rakennus Acropolis on lähes 200 metriä leveä ja yli 30 metriä korkea, ja sinne kapuaminen yli 30 asteen helteessä on hikistä puuhaa. Huolellinen saa olla, sillä näistä portaista lienee myös aika helppo pudota.

Mutta ainahan rupeaman voi ottaa porrastreeninä.

Portailla nousua on yli 30 metriä.



Ylhäällä on sademetsämaisemaa joka suuntaan.


Paikallisasukki huipulla.


Chichen Itzasta jäi mieleen massiivinen pyramidi El Castillo ja sen ympärillä aurinkovarjojensa suojassa opastaan kuunnelleet turistijoukot. Heitä varten omille varjopaikoilleen olivat asettautuneet sadat jollei tuhannet rihkamakaupustelijat. Monelta tiskiltä kuului jaguaarin huutoääntä, jota tuottavat pillit lienevät joka myyjän valikoimassa.

Kiviset jaguaarit myös vartioivat mayojen temppeleitä. Jaguaari lienee ollut mayoille pyhä, mutta onkohan niitä enää Meksikossa?

Chichen Itzan massiivisen pyramidin portaille ei ollut menemistä.

Pilareita riitti.

Muinaista ristinollaa?

Maya-maailman suurin pallokenttä. Pelit olivat kovia, ja häviäjäjoukkueen kapteeni saattoi joutua uhrattavaksi. Ilmeisesti ei ole ihan tarkkaa tietoa mitä peliä täällä pelattiin.

El Castillo.


Yucatanissa reissaajia houkuttaa paitsi maya-historia myös luonnonilmiö, jonka myötä monin paikoin maan alle on muodostunut eräänlaisia laguuneja, jotka täällä ovat cenoteja. Laguuni ei ehkä ole ihan täsmällinen käännös.

Monen ympärille on alkanut kasvaa luolaa, ja ennen pitkää yllä oleva maanpinta on auennut ja avannut cenoten taivasalle.

Maan alla virtaa jokia, joissa virtaa merivettä. Suodatinvaiheiden ja kilometrien jälkeen ainakaan Ek Balamin kupeessa olevassa X'canchen cenotessa ei enää veden suolaisuutta havainnut.

Mahtava paikka se oli uida ja kellua, ihmetellä lukuisia kaloja kirkkaassa vedessä ja kuikuilla kalliomuodostelmia cenoten yllä. Ikävä tosin oli pukea hikivaatteet päälle ennen paluumatkaa Valladolidiin.

Mayoille cenotet olivat myös uhripaikkoja. Syvimmät cenotet Yucatanissa ovat yli satametrisiä, enkä ole myöskään vakuuttunut mayojen uimataidosta. Oma laguuninsa on myös Chichen Itzan kaupungissa.

Cenote X'canche kuvattuna ylhäältä...

...ja alhaalta. Hieno tuolla oli uida.


Valladolidiin tosiaan. Se on vallan miellyttävä kolonialistisen ajan kaupunki yhdellä isolla miinuksella. Kaupungin läpi, Plazan kumpaakin puolta kulkee alueen valtaväylä, ja autoja on paljon.

Mutta on toki hiljaisia kujia, kävelykatujakin. Keskustan tori, Plaza on sievä, ja kun yleensä lattarikaupunkien keskiössä nököttää mahtimiehen patsas, täällä samaa virkaa hoitaa kukkia kasteleva naishahmo.

Valladolidin eräänlainen ruokakojuihin keskittyvä kauppahalli.

Calz de Los Frailes, Valladolidin hipsterikatu.

Mallinukke meksikolaiseen tapaan.

Kahvila tämäkin.



5 kommenttia:

  1. Moro. Ootko, Jari, etukäteen tehnyt listan paikoista joissa käyt tai ohjelman jota noudatat. Nyt mayat, sitten...? Ehjiä portaita pyramideissa, niitä suht turvallinen nousta. Tikalissa oli murtuneita, kai kasvien rikkomia, hirvitti kuinka pääsee alas. En kerro pääsinkö. Mika P

    VastaaPoista
  2. Eiköhän sun reissusi jälkeen Tikalin portaitakin ole ehostettu, vai tehdäänkö noille pyhille paikoille sellaista. Neljä vuotta sitten hyydyin Tikalin naapurikaupunkiin vatsatautisena, kyllä nyt ajattelin päästä perille asti, toivottavasti myös portaat alas.

    VastaaPoista
  3. Jos Tikalissa et pääse alas, tiedetään mistä etsiä sääriluitasi

    VastaaPoista
  4. En minä vielä ajatellut muuttua arkeolgiseksi kohteeksi. - j

    VastaaPoista