Jotkut arkeologit ovat sitä mieltä, että neito saattaakin olla herra. Kuvan lähde: belizing.com |
Tässä hän on levännyt jo yli tuhat vuotta, joista useita satoja vuosia katseitten ulottumattomissa.
Actun Tunichil Muknal (ATM) on valtava luolasto Maya-vuorten uumenissa. Matalahko vuoristo sijaitsee läntisessä Belizessä ja jatkuu Guatemalan puolelle.
Luolasto on ollut erityisen pyhä paikka maya-kansalle. National Geographic on nimennyt ATM:n merkittävimmäksi pyhäksi luolaksi maailmassa.
Käynti pyhässä luolassa oli aikamoinen seikkailu. Pyhimmille paikoille päästäkseen piti kävellä, kahlata, uida ja kiipeillä paikoin hyvinkin ahtaita käytäviä ja kallionkoloja tunnin verran. Vesi virtasi vuolaasti, välillä piti vetää vatsaa sisään ettei jumittuisi.
Toki matkalla pysähdyttiin usein, ja oppaamme esitteli stalagmiittejä, eri mineraaliesiintymiä, lepakoitten jätöksiä ja tietenkin mayojen jättämiä kulttuurisia jälkiä.
Lopulta nousimme ylös kuivan maan luoliin, pyhille paikoille. Kengät piti riisua ja liikkua sukkasillaan, olla koskettamatta. Pinnat ovat herkkiä.
Luolat löydettiin uudelleen 1980-luvulla, 90-luvulta lähtien sinne on huolittu turisteja. Ilman opasta paikalle ei pääse, eivätkä kamerat ole sallittuja.
Paikalta on löydetty kymmeniä luurankoja tai niiden osia. Mayat ovat luolissa lepyttäneet jumalia uhraamalla ihmisiä.
Käynti luolastossa oli aikamoinen vau-elämys! Kuvia on nähtävillä esimerkiksi sivulla belizing.com, josta nappasin luurankokuvan. Toivottavasti siitä ei seuraa mulle laskua.
Tämä on belizeläinen bussi parhaasta päästä. |
Läntinen Belize on sademetsäistä. Kuva majapaikkani terassilta. |
Majapaikassa oli tällaistakin. |
Cayon keskusta. |
Cayon bussiasema. |
Kolibri lienee täällä jonkinmoinen kansallislintu. |
Belize, entinen Brittiläinen Honduras, on vähän kummajainen lattarimaitten keskellä. Heti rajan Meksikon Chetumalista ylitettyäni vastassa oli iso musta mies isossa jenkkimaasturissaan. Taksikyytiä tarjosi lähikaupunkiin, ja nappasin tarjouksen, kun julkisia kulkuneuvoja ei näkynyt.
Kuljettaja perusteli 20 dollarin taksihintaa kalliilla polttoaineella. Eikä hän ihan väärässä ollut. Bensan hinta on täällä melkein Suomen lukemissa.
Kuljettaja toisteli jessööriä ja oli niin jenkki. Omiin reflekseihin oli jo tarttunut buenosdiias kun täällä pärjäisi heloulla.
Parilla bussila saavuin Corozalista Belize Cityn kautta Cayoon. Bussit ovat vanhoja ja pysähtelevät yhtenään, ja välillä porukka tungeksii ahtaasti käytävillä.
Matkustajat näyttävät enemmän jamaikalaisilta kuin latinoilta. Rastat roikkuvat alaselkään tai ovat pipon alla piilossa. Naiset ovat... no, häkellyttävän kauniita.
Cayon ensimmäisessä ravintolassa soi reggae.
Vielä pari kuvaa Meksikon rajakaupungista Chetumalista. |
Elhdyttäävää tarinointia 👍 Talitintti hoitaa täällä Kolibrin virkaa😋
VastaaPoista