maanantai 15. lokakuuta 2012

Rauniokaupunki

Kavin Anissa kylassa, mutta ei siella ollut ketaan kotona. Asiassa ei sikali ole mitaan yllattavaa, etta Anin kaupungissa, Armenian muinaisessa paakaupungissa ei ole kukaan asunut yli 300 vuoteen.

Tuhat vuotta sitten kaupunki eli loistoaan, ja sita verrattiin Konstantinopoliin. 1200-luvulla tulivat mongolit, mutta kaupunkiasumiseen tottumattomina he paastivat Anin rapistumaan. 1300-luvulla iso maanjaristys teki suurta tuhoa, minka jalkeen kaupunki ei enaa ollut entisensa.

Nyt Ani on valtavan kokoinen plantti ruohikkoa, pienia kumpareita, valtavia kivikasoja ja hyvin erıkoisia taloraunioita. Mennytta loistoa ihmetellessa saa hyvinkin kulumaan kolme tuntia.

Valtavista kirkoista saattaa viela olla seinat ja pala kattokupolia jaljella.

Rakennusten takana on iso rotko, jonka toisella puolella on venalaisten vartiotorneja. Siella on Armenia.

Ani on yha armenialaisille tarkein historiallinen muistomerkki. Siksi onkin varsinainen tragedia, etta armenialaiset eivat Aniin paase.

- Venaja, Venaja, Venaja, tiivistaa opas Celil syyn rajan sulkeutuneisuuteen.

- Ja Kaspian oljy. Muut Kaukasuksen maat eivat huolineet Venajan aseita ja sotilaita, mutta Armenia huoli. Siksi Turkin on pidettava raja kiinni.

- Kun Georgia ja Turkki lahensivat suhteitaan, Venaja napaytti heti ja hyokkasi Georgiaan, Celil muistuttaa neljan vuoden takaisista tapahtumista.

- Silla ei ole mitaan merkitysta enaa tanaan, kuka tappoi ja keta Armenian ja Turkin valisessa sodassa.

Celil on varma mielipiteistaan. Oletan, etta alueen kiistojen muilta osapuolilta saisi hyvin erilaisia nakemyksia asioiden huonon jaman syista. Esimerkiksi armenialainen ei sanoisi, etta silla mitaan valia ole tappoivatko turkkilaiset meita vai me heita.

Ani on 50 kilometrin paassa Karsista. Kaupunkien valissa on iso Naton tukikohta. Seudulla on paljon poliittista jannitetta.

Tanaan oli Turkissa palkkapaiva. Sen huomaa siita, etta Karsin kaupungin kaikissa pankkiautomaateissa on ollut koko paivan kymmenien ihmisten jonot.

Huomenna paattyy matkailijan toinen era ja alkaa loppurutistus. Ensimmainen kolmannes matkasta sujui Balkanilla, toinen kurdiseuduilla.

Huomenna vaihtuu taas maa.

1 kommentti:

  1. Milloin me muuten nähdään kuvia, täällä tai facebookissa?
    terv: Lukutaidoton (marja)

    VastaaPoista