keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Silta

Silta, joka ei kestä lähempää tarkastelua.

Bussi pysahtyy, ja kuljettaja sammuttaa moottorin. Istumme jonkin aikaa paikoillamme, kunnes kuljettaja antaa ohjeita. Nousemme bussista, otamme tavarat mukaan ja jatkamme jalkapatikalla.

Edessa on silta, ja lahempana paljastuu syy kavelytuokiolle. Sillan tukirakenteet ovat painuneet pahasti,. Sillan betonireuna on parikymmenta senttia alempana kuin vieresta jatkuva asfalttitie. Asfaltissa on julmia halkeamia.



Sillan takaa ylarinteesta vesi syoksyy vauhdilla, valuttaa mutaa kohti siltaa. Taivaastakin vetta tulee, ei sentaan syoksemalla mutta aika lailla ripottaa.

Viela kolme paivaa aiemmin bussi oli ajanut saman sillan yli. Silloinkin muistan pienta epatasaisuutta olleen tiessa, mutta onneksi takapenkilta ei kovin paljon nahnyt.

Viime yona ukkosen etainen kumina muuttui yon tullessa sateeksi. Eika sade ollut ihan mita tahansa. Kun yritin nukahtaa, saatoin kuunnella, kuinka sade rummutti ylla olevaa peltikattoa.

Tahan siis on tultu. Silta kestaa sentaan kavelijan, mutta yksikaan bussi ei tasta enaa aja yli. Siita pitavat huolen vastarannan kaivinkoneet. Kuorma-autot ovat kipanneet sinne lavakaupalla soraa. Silti liejua on joka paikassa.

Ja pienia kivia. Niihin yritan tahdata, kun pikkukengissa kavelen eteenpain kohti vastassa olevaa bussia, joka on jossakin kulman takana. Toivottavasti.

Selassani on painavahko rinkka, oikealla olalla roikkuu pieni kangaskassi. Rinkan rinnan yli menevaan vyohon olen sitonut vaellussaappaat, joiden paikka nyt olisi jalassa.

Mutta olen jo porukan viimeisena, ei auta enaa vaihtaa.

Kaiken lisaksi kadessani on sateenvarjo, joten tasapaino ei ole ihan mallillaan. Sen saan huomata viimeistaan siina vaiheessa, kun loikkani onkin jaada vajaaksi, ja minun pitaa ottaa vasemmalla jalalla tukea maasta... siis liejusta.

Nyt lahti kenka irti ja sukka on nilkkaa myoten saviliejussa. Onneksi tasapaino pitaa sen verran, etta pystyssa pysyn.

Kaivinkone kauhaisee maata niin, etta vesimassat saavat uuden uoman. Tuostako pitaa hypata? Nyt ei voi ainakaan missata ja jaada vesimassojen vietavaksi.

Bussi loytyy, saan kuivat saappaat ja sukat jalkaan. Ikkunat ovat hiessa, ulos ei nae. Moottori hyrahtaa.


Ruokapaikka tien varrella, sillan paremmalla puolella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti