sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Aseman kello

Matine with Kalevala - world music journey. Skopjelaisen baarin seinalla oleva mainos kiinnittaa matkalaisen huomion. Alkaa sunnuntaina klo 13.30, jos jotakuta kiinnostaa. Mahtaakohan siella soida Monica Aspelundin Lapponia vaiko ehka Sakari Kukko ja Piirpauke?

Jos haluaa mahtipontisempaa elamysta, viereisella aukealla Aleksanteri on menettamassa hevosensa hallinnan. Tai sitten hevonen on asettautunut takajaloilleen puolustaakseen maineikasta isantaansa.

Aleksanteri on pompoosin jalustan paalla todella suuri. Patsasta vartioi sotamiesten joukko, ja niita vastaan yrittaa hyokata joukko leijonia.

Naytelma on viela varitetty suihkulahdeshow'lla. Vesipatsaat vaihtavat varia ja korkeutta, leijonatkin oksentavat vetta. Musiikki on tyylia Hatsaturjan.

Skopjessa on patsaita joka kulmassa ja vahan muuallakin.

Yksi erityisen vaikuttavakin muistomerkki kaupungista loytyy. Vanhan rautatieaseman julkisivu on sailytetty sellaisenaan. 49 vuotta sitten maanjaristys tuhosi pahasti kaupunkia, eika esimerkiksi asemarakennuksesta jaanyt paljoakaan jaljelle.

Mutta aseman kello jai. Kellon viisarit pysahtyivat aamulla kello 5.17, ja sita aikaa ne nayttavat edelleen.

Skopjessa tuntuu olevan viela keskikesa. Paitsi etta kun katselee paikallisia, heilla on vahintaan pitkahihainen paita ja usealla viela pusakka paalla. Kun lampotila tanaankin kolkutteli varjossa 30:ta astetta, voi uskoa, etta keskikesalla taalla todella on kuuma.

"Skopje on entisen Jugoslavian isoista kaupungeista kuumin", vahvistaa Robert.

"Lampotila voi nousta 45 asteeseen."

Robert on outolintu makedonialaiseksi, silla han reissaa.

"Kun makedonialainen sanoo harrastavansa matkailua, han kay Adrianmeren rannalla", Robert kertoo.

Han itse lahti vuosi sitten haamatkalleen Ugandaan, Keniaan ja Tansaniaan. Kaverit pitivat miesta ihan polhona. Vieda nyt vastavihitty vaimokin Afrikkaan.

Mutta Kreikkaan ei Robertkaan halua menna. Syyna siihen on tietenkin nimikiista. Kreikan maakunta Makedonia ei suostu siihen, etta toinen valtio kayttaa samaa nimea. Niinpa Kreikka muun muassa on evannyt Makedonialta EU- ja Nato-jasenyysmahdollisuuden.

2 kommenttia:

  1. Terveisiä atk-tunnilta... isä oppii vauhdilla! (T: Henri-ope)

    VastaaPoista
  2. Tahan voi peukuttaa tykkaamista :)

    VastaaPoista