keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Michelin-neitsyys

60 euroa kolmelta hengeltä. Alkuruoka kuin kevätkääryleitä ja oheen jauhettua kalaa. Pääruoaksi herkullista kanacurrya ja kylkeen vihanneksia ja yli kymmenellä yrtillä maustettua riiisiä sekä papuja. Jälkiruokana makeassa kookosmaidossa marinoituja kuivattuja hedelmiä.

Ja tietenkin olutta. Muutama iso pullo.

Tällainen oli hetkeni, kun minulta vietiin Michelin-neitsyys.. Malesian Penangissa.


Michelin-ravintola Auntie Gaik Lean Old School Eaterylle täydet pisteet.

Penangin George Townin katujen kulkijalle Malesiassa vahvasti jäävät muistoihin seinägraffitit ja monenmoinen katutaide. Viime vuosina omat vahvat kynänjälkensä ovat jättäneet liettualainen Ernest Zacharevic ja venäläinen Julia Volchkova, joiden töitä osuu kulkijan silmiin eri puolella kaupunkia.




George Townin katkuvassa erityistä huomiota herättävät metallista rakennetut sarjakuvamaisen teokset, jotka osaltaan kertovat saaren ja alueen tarinaa.




Penangin keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja sen myötä vahvasti suojeltu. Saari oli käytännössä pelkkää sademetsää pitkälle 1700-lukua, kunnes 1786 brittiläinen Francis Light lapsi puolustaa Kedahin sulttaania uhkaavia Siamin ja Burman sotajoukkoja vastaan, kunhan saisi oikeuden Penangin saareen. Sehän sopi mainiosti sulttaanille, sillä saari oli silkkaa joutomaata, mitä nyt oli muutama hassu kalastajakylä.

Light lupasi saaren olevan vapaavaltio, jonne sai tulla. Päätöksen myötä saarelle saapui pian runsaasti kiinalaisia, kuka mistäkin syystä, mutta monella oli mielessä toiveet ja näkymät kaupankäynnistä ja paremmasta elämästä.

George Townin vanhaakaupunkia.

Blue Mansion oli kaupu gin ensimmäisiä restauroituja rakennuksia.

Queen Victoria memorial clock tower.

George townin kaupungintalo.


Tämän päivän Penang on hyvin kiinalainen, mutta oman värinsä ja tuoksunsa kaupunkiin tuovat intialaiset, lähinnä tamilit, sekä Malesian valta-asukkaat, malaijit.

Penang on Malesian mittakaavassa kuitenkin kiinalainen saari. Malesiassa muuten malaijien islamismi on n̈ostamassa päätään ja luomassa lisää rajoituksia ja vanhoillisuutta, mutta Penangissa esimerkiksi on runsaasti baareja.

Kiinan merkit näkyvät monessa, kuten klaanien eli sukujen rakentamissa temppeleistä tai köyhempien klaanien asuttamissa, meren päälle paalujen varaan rakentamissa "hökkelikylissä".

Paalujen päälle rakennettu Chew Jetty.

Taidetta myös Chew Jettyssä.


Ja nyt voin myös kertoa käyneeni samassa hotellissa Charles Chaplinin kanssa. Hän toki ehti ennen minua, enkä minä toisaalta tohtinut yöpyä Eastern & Oriental Hotelissa. Sitä ei ihan olisi voinut tehdä 60 eurolla.

Minä ja muut hotellivieraat.

Penangille erityistä eivät kuitenkaan ole Michelin-tähdet vaan ruokatorit. Vähän Turun kauppahallin malliin ruokailualueen ympärillä on useita ravintoloita joista valita. L

Maittavan lounaan saa näistä Paikoista 2-3 eurolla.

Penangissa asuva ystäväni Karin ja minä paikallisella ruokatorilla.

Rantaelämää.


Loppuun vielä kuvaa Ipohista, Kuala Lumpurin ja Penangin puolivälistä. Moskeijakäynti edellyttää sopivaa pukeutumista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti