torstai 10. lokakuuta 2019

Dinosaurusten jäljillä

Vahva muisto lapsuudesta: istumme sohvalla, ja isä lukee ääneen. Kirja on Maapallo ja avaruus, ja aiheena ovat dinosaurukset.

Nyt, 50 myöhemmin olen Boliviassa Sucren kaupungissa. Seison lähes pystysuoran kalkkikiviseinän vierellä ja ihmettelen. Seinällä on jalanjälkiä. Satoja ja taas satoja. Jäljet ovat dinosaurusten jättämiä, niiden samojen, joiden elämää silloin kauan sitten ihmettelimme kotisohvallamme.

Jalanjäljet yli 60 miljoonan vuoden takaa. 







Oppaamme jälkiä esittelemässä. 


Kun bussi toi meitä kohti Cretacico-puistoa, ihmettelin vieressä olevaa valtavaa tehdaskompleksia. Miksi tuollaisia rakennetaan näin merkittävän arkeologisen kohteen viereen?

Syy selvisi pian. Dinosaurusten jäljet olivat löytyneet sementtitehtaan louhinnassa 1970-luvulla. Sen jälkeen alueelta on löytynyt kaikkiaan yli 12000 jalanjälkeä, jotka on maastoon jätetty 62-65 miljoonaa vuotta sitten.

Lähes pystysuorassa seinämässä on paljon halkeamia, ja seinästä ajoittain sortuu paloja. Siksi meille annetaan kypärät, ennen kuin alamme laskeutua seinän juurelle.

Mutta ovatko dinosaurukset kulkeneet tällaisia seinämiä ylös?

"Dinosaurukset kävelivät tasamaalla. Maankuoren liikkeet ovat työntäneet maata ja nostaneet esimerkiksi tämä seinämän pystyasentoon", opas selvittää.

Cretacico on ilmeisesti merkittävin paikka maailmassa tutkia dinosaurusten jälkiä.



Puistossa on myös museo, jossa on mallinnettu erilaisia dinosauruksia oikeaan kokoonsa ja hahmoteltu niiden ulkomuodot. Hahmot ovat juuri sellaisia, mitä isäni kanssa kirjan sivuilta silloin joskus ihmettelimme.

Sucre on varmasti Bolivian kaunein ja länsimaisin kaupunki. 

Tässä rakennuksessa julistettiin Bolivia itsenäiseksi 1825.

Julistus keskellä edessä ja julistajien kuvat seinällä. Keskellä Simon Bolivar. 

Kaupungissa on paljon kauniita aukioita. 

Katunäkymää valoisalla... 

... ja pimeällä. 

Hotellin pihalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti