maanantai 5. marraskuuta 2018

Chihuahua/Durango: Pancho Villa ja John Wayne

Naiset päivystävät jälleen paikoillaan. Jollakin cowboy-hattuisella on yhdelle asiaa.

Chihuahuan Libertad-kadun eteläpään prostituoidut ovat jo melkein tulleet tutuiksi, sillä heidän työpisteensä on ihan majapaikkani kulmalla.

Veikkaanpa että nämä, jokseenkin epätoivoisen oloiset katunaiset ovat tulleet jostakin köyhemmästä maasta: El Salvadorista tai Hondurasista kuka ties. Ja nimenomaan naisia, ihan hehkeimmillään olevia tyttösiä he eivät ole.

Kun Libertad-katua jatkaa kohti pohjoista, näkyykin pian jo keskustan tori Plaza de Armas ja sen vierellä valtaisa katedraali.

Mutta sitä ennen voi bongata John Waynen, joka mainoskasvona kertoo, että tällä kadulla tarjolla olisi cowboy-saappaita ja sombreroja. Chihuahua on aika kliseisesti länkkärikaupunki autiomaan keskellä.




Juuri täällä heitti kauhua ja ihastusta sata vuotta sitten Pancho Villa. Nuoresta rosvojengien johtajasta kehkeytyi vallankumoussankari, joka niin sanotusti osasi ottaa yleisönsä.

Hän piti huolta sotajoukkojensa kaatuneiden sotilaiden perheistä, perusti heidän lapsilleen kouluja. Lahjoitti rahaa köyhille ja auttoi heikkoja. Myös monile naisille hän oli suuri sankari, vähemmän taatusti näiden puolisoille.

Mutta Villan varallisuus ei kestänyt päivänvaloa. Säälimättömästi hän murskasi vastustajiaan ja huonostihan hänelle itselleenkin lopulta kävi. Pancho Villa ammuttiin autoonsa kesällä 1923.

Tähän autoon Pancho Villaa ei ammuttu mutta ihan samanlaiseen. 

Pancho Villan koti on nyttemmin mainio museo, joka on ilmeisesti aika alkuperäisessä muodossa. Hänen vaimonsa asui talossa kuolemaansa asti 1970-luvulle.



Pancho Villan ei tarvinnut elää köyhyydessä. 

Ilmenee, että lesken hyvä ystävä oli Hollywood-stara Anthony Quinn, joka myös on kotoisin Chihuahuasta. Quinn oli myös kuvanveistäjä, ja hänen teoksiaan on päässyt paikalliseen taidemuseoon.


Taideteoksen tekijä on Anthony Quinn. 

Chihuahua on kaupunki, jossa ei ulkomaalaisia turisteja juuri näy. Kaupunki on silti viehättävä ja täynnä meksikolaishistoriaa. Tähän kaupunkiin esimerkiksi päättyi maan merkittävimmän itsenäisyystaistelijan Miguel Hidalgon elämä.

Chihuahuan kävelykadun vilinää. 

Chihuahua sijaitsee Pohjois-Meksikossa parinsadan kilometrin päässä Yhdysvaltain rajasta.

Kun bussilla jatkaa kohti etelää, seuraavaa isoa kaupunkia saa odottaa yhdeksän tuntia. Durango jos joku on keskellä ei mitään.

Ja Durango jos joku on länkkärikaupunki. Jo bussin ikkunasta voi todeta maiseman, joka on juuri sitä mikä on vanhoista lännen elokuvista tuttua.

Bussin ikkunan läpi kuvattua. 




Niinpä Durangon keskustassa on oma katunsa elokuvatähdille sankarien patsaineen ja nimilaattoineen. Ja lista on komea.

John Wayne tietenkin tulee vastaan täälläkin. Mies joka näytteli aina johnwaynea on tehnyt enemmän päärooleja kuin kukaan muu, 142 kappaletta. Näin kertoo kadun varrella oleva esittelyteksti.

John Wayne - jälleen kerran. 

Elokuvistaan seitsemän Wayne filmasi Durangossa.

Sam Peckinpah kuvasi kolme elokuvaa kaupungissa, muun muassa Pat Garrett ja Billy the Kid. Luc Besson ohjasi täällä elokuvan Bandidas päätähtinään Penelope Cruz ja meksikolaissyntyinen Salma Hayek.

Kunniagalleriaan ovat päässeet myös Clark Gable, Kirk Douglas, Audrey Hepburn, Kevin Costner, Richard Gere, Jane Fonda, Jack Nicholson, Richard Harris, Robert Duvall, Charles Heston, Danny DeVito ynnä kymmenet, kymmenet muut.

Olisikohan ideaa perustaa Turkuun vastaava elokuvakatu?

Durangossa on kaikkiaan viehättävin kävelykatu, mitä toistaiseksi on matkan varteen osunut.

Durangon kävelykatumaisemaa. 

Täälläkin oli kunnon festarimeininkiä viikonloppuna. Meksikossa kuolleiden muistopäivä on iso, värikäs ja iloinen juhla.

Kuolleitten päivän taidetta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti