keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Koiranmuonaa ja xhosa-koulua

Jos ette ole kayneet Knysnassa... ehka voitte viela harkita.

Paitsi tietenkin te joulun ystavat. Kauppojen nayteikkunoissa joulunpunaiset nauhat ovat jo eturiveilla, ja katujen varsilla katulamppujen hehku muodostaa kulkusten aariviivat.

Ja te, jotka olette Xhosan harrastajia. Muutenkin mainiolla slummikierroksella oppaamme Nicholas maiskautti xhosankieliset sanat korostuneen oikeaoppisesti. Esimerkiksi itse sana xhosa alkaa k-aanteella, ja samanaikaisesti kuin loppu hosa jatkuu kielella pitaa naksauttaa aani vahan kuin olutpullon korkki naksahtaisi auki.

Omat kielilihakseni eivat moiseen liikkeeseen taivu, vaikka olutpullon korkin avaamisen aanen pitaisi olla tuttua.

Slummikierroksen toinen mainio henkilo oli Penny. Han oli varannut auton etupenkille ison amparin, josta han kauhoi astiaansa koiranmuonaa aina kun joku tuttu koira juoksi ohi. Ja Penny tunsi kaikki koirat nimelta.

"Katsokaa tuonkin raukan selkaa. Siina oli pitka veitsenviilto, kun pelastimme koiran", han esittelee.

Tyytyvainen koira heiluttaa hantaansa ja alkaa kiivaasti raksuttaa muonaa ennen kuin kilpailijat ehtivat apajille.

Kun pysahdyimme tutustumaan paikalliseen parturiin, suutariin, lastentarhaan tai kirjastoon, joukko kirppuisia koiria hyppi karsimattomana vasten ovea, mutta autoon ne eivat uskaltaneet astua. Koulutus on ollut tehokasta.

Mainiota tyota ovat Penny, Nicholas ja Ella tehneet myos lasten hyvaksi. Kirjastossa tarjolla on maun mukaan Britney Spearsia, Leninia ja aids-valistusoppaita.

Knysna sijaitsee Garden Routella Etela-Afrikan etelarannikolla. Jos haluatte taalta lomaosakkeen, niita myy ainakin kymmenen toimistoa.

Rannan laguunin pieneen saareen on rakennettu satoja lomaosakkeita ja niiden ymparille on kyhatty pienoiskaupunkia. Venepaikkoja on riittavasti.

Kulkijan silmiin saarialue on kuitenkin aikamoista joutomaata, kun taas viereiselle kukkulalle haadetyt mustat koyhat ovat saaneet mukaansa mita mainioimmat maisemat.

Jos haluatte matkustaa karumpaan ja kuumempaan Karoon, ainakin Graaff-Reinetiin paasee bussilla. Moneen muuhun paikkaan nailla seuduin matkustettaessa oma auto on aika valttamaton. Lievasti liioitellen kaikilla valkoisilla etela-afrikkalaisilla on oma auto.

Bussi Graaff-Reinetiin on perilla huomenna aikataulun mukaan klo 21.40, joten tavoistani poiketen varasin etukateen majapaikan. Nettivaraus Obesa Lodgeen hoitui helposti.

Illalla kun kavelin kauppaan, ihmettelin kuka minulle soittaa etela-afrkkalaisesta numerosta. Buurirouva koitti puhelimessa selittaa, etta tulen liian myohaan. Hotellin ovet lukitaan klo yhdeksalta.

Onneksi toinen yritys tarppasi. Enaa pitaisi tietaa, milla hetkella bussi on lahestymassa Graaff-Reinetia, jotta voin laittaa Imeldalle viestia.

Han lupasi tulla noutamaan asemalta, mika saattaa olla ihan jees. Iltakymmenelta kaupungit tassa kohtaa maapalloa tuntuvat olevan tyhjia ja pimeita. Ja ehka jopa ihan pikkuisen turvattomiakin. Autottomalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti