tiistai 7. marraskuuta 2017

Inle: Burmalainen järvi



Harva paikka on ollut samanaikaisesti niin rentouttava sekä nautinnollinen ja toisaalta antanut historiastaan niin vahvoja tuntemuksia kuin Inle-järvi ja sen ympäristö.

Järvi on erikoinen ja varmaan aika ainutlaatuinen maailmassa. Itse järvi on isohko, pitkulainen, mutta erityiseksi järven tekevät sen ympärillä jatkuvat kanaalit ja niiden päälle rakennetut pienet kylät, joita on kymmeniä.



Välillä Inlessä voi kokea tuttuja saaristolaisfiiliksiäkin.


Vastaantulijoitakin on.


Suuri osa järveä jää kasvillisuuden alle piiloon. Samalla myös mitä merkillisimmistä "pusikoista" risteää uusi tie.

Nyaungshwen kaupunki sijaitsee kanaalin varrella. Satamassa odottelee kymmeniä, jollei satoja pitkiä puuveneitä, joiden perämoottoreista lähtee hämmentävät tehot.



Venettä ei tarvitse kauan etsiä, vaan se löytää sinut. Kun käppäilen kohti satamaa, minut napataan jo kaukaa.

Sesonki ei ole kuumimmillaan, joten hinnat ovat kohtuulliset. Maksan koko päivän veneilystä 13 euroa, ja istun veneeseen nostetulla pehmustetulla nojatuolilla kuin kuningas.





Järven selällä hämmentää kalastajien tapa meloa jalkaa käyttäen. Kalastajat työskentelevät aivan veneen kokassa ja painavat jonkinmoista häkkiä kohti järven pohjaa. Tapa on varsin visuaalinen.



Ja se päivän kulttuuriannos. Yhden kanaalin varrella aika kaukana järvestä on pieni Intheinin kylä. Sataman takaa alkaa katettu portaikko kohti mäen päällä olevaa temppeliä.

Temppeli itsessään on tylsähkö, mutta sen ympärillä on hämmentävä näky: suorastaan stupa-viidakko.





Stupat kunnioittavat Buddhan hautaa. Tässä mäessä niitä on kaikkiaan 1054 kappaletta. Vanhimmat ovat 1100-luvulta, monet ovat osittain sortuneet ja repsottavat vinosti. Pieniä, upeita yksityiskohtia on valtavasti.

On aika varmaa, että tästä paikasta tulee piakkoin iso turistihitti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti