tiistai 13. syyskuuta 2016

Tierradentro

Tierradentro eteläisessä Kolumbiassa on yksi niitä paikkoja, jotka ansaitsivat enemmän.

Alueella on muinaisia hautoja noin 3000 vuoden takaa, eikä niiden alkuperästä ole täsmällistä tietoa. Hautaholveja on kymmeniä, ja niihin pääsee laskeutumaan hankalia portaita. Länsimaissa niihin olisi pääsy kielletty, sillä portaat ovat ilmeisen turvattomia.



Haudat löydettiin viime vuosisadan puolivälin tienoilla, ja niitä lienee yhä paljon piilossa.

Luolissa on upeita piirroksia. Kasvokuvia, symboleja, viivoja, ruudukkoja. Mustalla ja punaisella on luotu aikanaan hyvin modernia jälkeä.




Tänne tulemisen viime vuosiin asti ovat estäneet sissijoukot tai enemmänkin pelko niiden täällä olosta. Viime vuosina tilanne on ollut rauhallinen, ja paikalliset ovat mitä ystävällisintä porukkaa.

Toinen hidaste pätee edelleen. Tie tänne on kammottavassa kunnossa. Runsaan sadan kilometrin matka Popayanista kesti viisi ja puoli tuntia.



Iso osa reittiä on hyvää asfalttia mutta ihan liian pitkät pätkät tie oli mutavelliä. Samanlaiseen liejuun olen törmännyt lapsuuteni peltotöissä, kun maata on kuormattu kärrykaupalla sateessa savipellolla paikasta toiseen. Tämä tie oli paikoin vielä pahempi kuin traktoriurasta muodostunut vellipelto.

Ja tätä tietä jyystettiin täydellä bussilla.

Eikä savilieju yksin, vaan tien vieressä avautuvat rotkot vuoristoseudulla.

Mutta palkinto on sitä suurempi. Tierradentro ei ole pelkkiä muinaishautoja. Vaellusreitit kulkevat 1500-2000 metrin korkeudessa. Maisemat sitä myöten ovat hulppeat.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti